Verdi-operák eredeti jelmeztervei érkeznek Budapestre

Giuseppe Verdi olasz zeneszerző Rómában bemutatott operáinak mintegy hatvan eredeti jelmez- és díszletvázlata lesz látható keddtől egy kiállításon, amely a zeneszerző születésének 200. évfordulójára emlékezik az Olasz Kultúrintézetben Budapesten.

A Tisztelgés Giuseppe Verdi előtt című utazó kiállítás darabjai a Római Operaház Történelmi Archívumának anyagából valók. A hatvan eredeti vázlat, szabásminta és a húsz darab jelmez a legjobb Verdi-produkciók előadásaira készült, és olyan híres alkotók munkái, mint Luchino Visconti és Franco Zeffirelli filmrendezők, Perluigi Pizzi színházi rendező, Danilo Donati kétszeres Oscar-díjas díszlet- és jelmeztervező vagy Nicola Benois díszlettervező - mondta el Giovanni Cataluccio, az Olasz Kultúrintézet munkatársa, a kiállítás koordinátora.

visconti jelmezVisconti egyik jelmeze a Don Carlos 1958-as előadásához

A tárlat anyaga az 1930-as évektől a 2012-ig tartó időszakot öleli fel. Luchino Visconti olasz filmrendező, a neorealizmus atyja a filmek mellett operákat is rendezett, és gyakran ő maga tervezte a díszletet és a jelmezeket is, köztük a budapesti tárlaton látható, az 1965-66-os évadban bemutatott Don Carlos vázlatait. Franco Zeffirelli Oscar-díjas rendezőtől bemutatják az 1963-64-es évadban előadott Falstaff díszlet- és jelmezterveit.
Emellett látható lesz a Római Operaház Verdi-repertoárjának leghíresebb áriáiból készült videóösszeállítás, amelyben többek közt az 1989-ben bemutatott Ernani, a 2010-es Aida, valamint a 2004-es Nabucco áriái szerepelnek.
Az 1813-ban született Giuseppe Verdi a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője, a romantikus opera egyik legnagyobb mestere volt. Művészete áttörte korának belcanto kliséit, korabeli kritikusai éppen emiatt zenéjét gyakran nyersnek, csiszolatlannak minősítették. Olyan jelentős műveket alkotott, mint a Rigoletto (1851), a Traviata (1853), az Aida (1871), valamint a Falstaff (1893).
A Római Operaház az elmúlt száz éves fennállása óta olyan nemzetközi hírű díszlet- és jelmeztervezőkkel dolgozhatott, akiknek a munkái egyben művészeti-dokumentációs anyagok is - mondta el az MTI-nek Giovanni Cataluccio.
A tárlat április 19-ig tart nyitva.

süti beállítások módosítása