Vissza a jó időt! - Tavaszváró fotósorozat

Tavaszváró fotóösszeállítást és friss híreket közlünk arra való tekintettel, hogy az ország közlekedése a csütörtökön kezdődött rendkívüli, télies időjárás miatt összeomlott.

Helyzetjelentés:

Megindult a forgalom szombat délelőtt az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában, országszerte azonban még számos út járhatatlan a hóátfúvások miatt, így sok települést továbbra sem lehet megközelíteni. 

 A vonat- és a buszközlekedés lassan helyreáll. A Mávinform tájékoztatása szerint szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben. Hozzátették ugyanakkor, hogy a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes vonatok késhetnek. Reggel fél hatkor megindult a buszközlekedés Veszprém megyében, mivel a közlekedési viszonyok sokat javultak, és néhány kivételtől eltekintve szombat reggel ismét elindultak távolsági autóbuszjáratok Zala megyében is, ahol várhatóan estig nagyrészt helyreáll a közlekedési rend.

Az áramellátás ugyanakkor továbbra is több helyen szünetel. Szabolcs-Szatmár-Beregben helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba, az áram nélkül lévő fogyasztói helyek száma azonban még mindig ötvenezer körüli. Hajdú-Biharban szombat reggel már kevesebb mint négyezer fogyasztót érintett a zord időjárás miatti áramkimaradás - tájékoztatta az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-t. Egyházi Nikoletta elmondta: tíz településen van részleges áramkimaradás. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. a szombatra virradó éjszaka folyamán mintegy tízezer fogyasztónál állította helyre az áramszolgáltatást. Közleményükben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az oszlopkidőlések és a vezetékszakadások miatt továbbra is súlyos problémák vannak a Bodrogköz és a Taktaköz egy részén.
Az APA osztrák hírügynökség szombati jelentése szerint az Osztrák Vöröskereszt szombatra virradó éjszaka két óra körül fejezte be magyarországi segélyakcióját, amelyet péntek délután kezdtek meg. "Az Osztrák Vöröskereszt 138 munkatársa és 51 járműve volt bevetésben" - közölte Gerry Foitik, a szövetségi mentésirányítás vezetője. Összesen több mint 800 embert láttak el élelmiszerrel, teával és takaróval, továbbá 17 alkalommal nyújtottak orvosi segítséget.
A szélsőséges időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel a Telenor is jóváírja ügyfelei belföldi hívás- és sms-költségeit a katasztrófa sújtotta térségekben - közölte a cég szombaton az MTI-vel. Pénteken a Vodafone és a Magyar Telekom is jelezte: jóváírást ad ügyfeleinek a március 15-i hívásokból, tekintettel a rendkívüli helyzetre.

Mi várható?

Az előrejelzés szerint szombaton az eleinte borult területeken is felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország nagy részén több-kevesebb napsütés várható, számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. A hőmérséklet kora délután mínusz 1 és plusz 4, késő este mínusz 8 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul.
Vasárnap napos idő várható, csapadék nem valószínű. A szél viszont a keleti területek kivételével többfelé megerősödhet. A minimumhőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között alakul - írta a meteorológiai szolgálat.

 Úgy várjuk a tavaszt, mint ...

A Nemzeti Színház művészei

Vízváry Mariska, T. Mátray Erzsi, Forgács Sándor, Uray Tivadar, Ághy Erzsi

Bara Margit és Darvas Iván

Bara Margit és Darvas Iván

kállai ferenc

Kállai Ferenc

Béres Ilona1968

Béres Ilona

Várkonyi Zoltán

Várkonyi Zoltán

Piros IldikóDombrádi Éva

Piros Ildikó és Dombrádi Éva

Czinkóczi Zsuzsa Juli és Kútvölgyi Erzsébet

Kováts Adél és Czinkóczi Zsuzsa

madarasjozsef

Madaras József

kirandulas

Szemes Mari, Náray Teri, Labomerszky Margit, Gobbi Hilda, Egri István, Komlós Juci, Báró Anna, Bodrogi Gyula

Rodolfo és Latabár Kálmán

Rodolfo és Latabár Kálmán Siófokon 1950-ben

bansagiildiko

Bánsági Ildikó

ruttkai éva muzeumRuttkai Éva

Karády Katalin és Jávor Pál

Karády Katalin és Jávor Pál

moricz es a nok

Móricz Zsigmondék

Pesti háztetők

Hegyi Barnabás, Cs. Németh Lajos, Pécsi Ildikó, Agárdy Ilona, Molnár Tibor, Madaras József, Kozák András, Somló Ferenc, Tomanek Nándor, Kovács András

Törőcsik Mari  Maár Gyula 1976Törőcsik Mari és Maár Gyula

binyar

... és mint Gobbi Hilda.

Forrás: Színház.hu, OSZMI, MTI Fotóarchívum

süti beállítások módosítása