Pálffy István nem vállal posztot a Nemzeti Színházban

Pálffy István, a KDNP képviselője a Hír24-nek adott interjújában arról is beszélt, elvállalja-e a Nemzeti Színház kommunikációs igazgatói posztját az igazgatóváltás után. Lapszemle.

Annak kapcsán, hogy a Nemzeti Színház leendő igazgatója kijelentette, föl fogja szentelni a színházat, Pálffy István elmondta: “A Nemzeti a magyar színjátszás temploma. Miért ne lehetne fölszentelni? Olyan ez, mint egy gyerek megkeresztelése: a szülő dönt. Aki ebben az esetben Vidnyászky Attila”.
Pálffy a Nemzeti felszentelését az ökumené alapján tudja elképzelni. “Én azt a püspököt kérném fel, aki a kulturális ügyeket viszi az egyházban. Szót adnék még egy-egy embernek a reformátusoktól, az evangélikusoktól és a zsidó hitközségtől. A többit pedig mind meghívnám, legföljebb nem jön el egyik-másik bizniszegyház, tojnak azok az egészre. Nem kell túlbonyolítani. Nem politikai kérdés ez, hanem kommunikációs” – tette hozzá a KDNP képviselője, akit Vidnyánszky Attila pályázatában leendő kommunikációs vezetőként jelölt meg.
palffy istvan “Vidnyánszky Attila ősszel foglalja el a helyét, egyelőre nincs jogköre, hivatalosan nem kért föl, sőt még a poszt sincs meg” – árulta el Pálffy, aki arról számolt be, Vidnyánszkyval szimpátia, formálódó barátság, debreceni színházi élmények kötik össze. Bár a leendő igazgató megvitatta vele a pályázatában szereplő kommunikációs kérdéseket, mégsem vállalna nála színházi munkát.
“Nem tehetem. A Nemzeti állami intézmény, igazgatója a miniszternek felel, aki pedig az Országgyűlés kulturális bizottságának tartozik elszámolással. Én tagja vagyok a kulturális bizottságnak, így ellenőrzöm a minisztert, aki alkalmazza az igazgatót, aki főnöke a kommunikációs igazgatónak. Vagyis a saját főnököm főnökének a főnöke lennék. Ez nyilvánvaló nonszensz. Nincs törvényi összeférhetetlenség, ez a helyzet mégsem vállalható. Az ilyet meg kell, hogy érezze az ember” – nyilatkozta Pálffy István, aki közölte, szervezetileg semmiképpen sem vállalja el a posztot, de baráti és értékrendi alapon segíti a leendő igazgatót, ahogy eddig is tette.
A teljes interjút itt olvashatja.

süti beállítások módosítása