Színházi programok a Goldmark Fesztiválon

Nagyszabású polgári kezdeményezésnek állít emléket a február 28-tól május 20-ig tartó Goldmark Fesztivál. A kiállítások, koncertek, irodalmi estek, kabaréműsorok az 1939 és 1944 közötti Művészakcióra emlékeznek, amely keretében azok a magyar művészek léptek fel, akiket a korabeli zsidótörvények leparancsoltak a színpadról.

A fesztiválról:
1938-tól kezdve a zsidótörvények negatív hatásainak enyhítésére, kivédésére, a zsidók megsegítésére különféle intézmények alakultak meg, különböző programok indultak el. Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) – amely 1909-ben alakult meg, Hevesi Simon későbbi főrabbi javaslatára és elnökletével –, csatlakozva ezekhez a kezdeményezésekhez, 1939 októberében indította Művészakcióját azzal a céllal, hogy egyrészt a magyar zsidóságot megtartsa azon a kulturális színvonalon ahová eljutott, másrészt azokat a zsidó művészeket, írókat, zenészeket munkához és jövedelemhez juttassa, akik a zsidótörvények következtében kiszorultak a korábban számukra is nyitott intézményekből.
2013-ban – az első zsidótörvény 75. évfordulójára is reagálva – az OMIKE emlékére két civil szervezet olyan rendezvénysorozatot szervez, amelyben meg kívánják ismertetni a szervezet tevékenységét, megalakulásának, működésének körülményeit a közönséggel, másrészt ebből kiemelve részletesebben bemutatják az 1939-1944 közötti Művészakciót.
A 2013. február végétől május elejéig tartandó Goldmark Fesztivál képzőművészeti és egyéb kiállítás(ok), koncertek, műsoros estek, kabaréműsorok sorozatával áttekintést kíván adni azoknak a művészeknek a Művészakció alatti, de az azt megelőző és (a Holocaustot túlélő művészek esetében) háború utáni tevékenységéről, akik a vészkorszakban a budapesti zsidóság művelődésének, szórakozásának feltételeit a legnehezebb körülmények között is biztosították.
A fesztivál névadójául azért Goldmark Károlyt választották, mert egyrészt műveit a Művészakció keretében rendszeresen műsoron tartották, másrészt ő Bartók és Kodály mellett a magyar klasszikus zene egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert alakja, jelképe a magyar és zsidó identitás egyidejűségének és annak, hogy a magyar zsidó művészek munkássága része az egyetemes európai kultúrának. És egyáltalán nem mellékesen a két budapesti Goldmark-terem (a Wesselényi utcában illetve a Hollán utca és Sziget (ma Radnóti Miklós) utca sarkán) fogadta be 1939-1944 között a műsorok legnagyobb részét.
Goldmark F keskenySzínpadi fesztivál:
A Művészakció egyik legsikeresebb és legfontosabb vállalása több száz színházi, irodalmi és zenei rendezvény megtartása volt, nagyrészt a két Goldmark-teremben. Ezeken a rendezvényeken a kor kiemelkedő művészei közül például fellépett: Ascher Oszkár, Bárdos Alice, Beregi Oszkár, Ernster Dezső, Farnadi Edit, Fellegi István, Gárdonyi Lajos, Herz Lili, Kellér Dezső, Komor Vilmos, Mányai Lajos, Ráday Imre, Sándor Frigyes, Simon Zsuzsa, Szép Ernő, Szomory Dezső, Várnai Zseni.
A korabeli színlapok, egyesületi dokumentumok felhasználásával olyan programsorozatot állítottak össze, amely ugyan nem rekonstruálja a korabeli előadásokat, de képet ad az azokon résztvevő előadóművészek és az ott reprezentált szerzők munkásságáról a Művészakció idején éppúgy, mint azt megelőzően, a túlélők esetében a háború után is.
A színpadi fesztiválon személyükben is megidézik az egykori közreműködőket archív felvételek segítségével, részben a NAVA gyűjteményének felhasználásával. A közönség számára a fő vonzerőt a ma népszerű előadóművészei jelenthetik. A tervezett fellépők (részben egyeztetés alatt): Gálvölgyi János, Ungvári Tamás, Lévai Balázs, a Fővárosi Operettszínház művészei, az Új Színház korábbi társulatának tagjai, Kulka János, Bächer Iván, Ökrös Ottó, Eszes Fruzsina, Rácz Attila, Balázsovits Lajos, Gyarmati István, Jávori Ferenc Fegya, Korcsolán Orsolya és Mali Emese. A programok összeállításában közreműködik Lőkös Ildikó dramaturg, Korcsmáros György rendező és Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatójával.

Színháztörténeti kiállítás:

Március 24-én a Bajor Gizi Színészmúzeumban nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel kötött együttműködés keretében az a kamarakiállítás, amely az OMIKE színpadain fellépő közel 200 színésznek állít emléket. Többek között Alfonzónak és Ascher Oszkárnak, Beregi Oszkárnak és Gáti Józsefnek, Hidas Hédinek és Kelen Dórának, Kellér Dezsőnek és Mányai Lajosnak, Palotai Erzsinek és Ráday Imrének, Salamon Bélának és Simon Zsuzsának. Bemutatják a fellelt fotókat, dokumentumokat, színlapokat. A kiállítás mentorai a Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület.

süti beállítások módosítása