Nyit a váci színház - Villáminterjú Kis Domonkos Márkkal

A Váci Dunakanyar Színház ünnepélyes megnyitó gálaesttel kezdi meg működését 2013. április 6-án, szombaton, 19 órakor. Erről mesélt az igazgató, Kis Domonkos Márk.

Doma

Kis Domonkos Márk igazgató mesélt:

Kitől származik a kezdeményezés, hogy alakult a Váci Dunakanyar Színház?
A kezdeményezés Góczán Zsolttól indult, aki 1997-ben létrehozta Vácon a Fónay Márta Amatőr Színjátszó Egyesületet, melynek én is aktív tagja voltam egészen addig, amíg felvettek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. A kezdetektől fogva nem titkolt vágyunk és célunk volt, hogy létrehozzuk az első váci színházat. A Fónay-Humánia-Társulat a mai napig aktív és fontos résztvevője a város kulturális életének, a csapat elmúlt 15 éve alapozta meg Fördős Attila Polgármester Úr elhatározását, hogy a terv mellé álljon. Múlt november végén, egy testületi ülésen pedig Vác Város Önkormányzata megszavazta 12 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. létrehozását. Ezen a ponton szeretném megköszönni Góczán Zsolt munkáját, mert az ő erőfeszítései nélkül minden másként alakult volna, talán én se léptem volna színészi pályára...
Szerinted miért van szükség a Váci Dunakanyar Színházra?
Ma, amikor a gazdasági helyzet miatt színházak zárnak be, amikor az embereknek nincs pénzük arra, hogy bejussanak fővárosi színházakba, akkor egy vidéki városnak szüksége van saját színházra. Bár akényszerűség vitt rá arra a döntésre, hogy befogadó színház váljon a Váci Dunakanyar Színházból, azt gondolom, nem véletlenül alakult így. Egy befogadó színház ugyanis még szélesebb választékát tudja kínálni az előadásoknak, mint egy repertoárszínház.

Miért vállaltad az igazgatói feladatokat?
Egyrészt azért, mert Váchoz fűz a gyerekkorom, a szüleim, a barátaim, itt tettem meg az első lépéseimet a színpadon. Rengeteg élményés szeretet, erős lokálpatriotizmus köt ehhez az egyre szépülő városhoz. Sorsszerűnek érzem, hogy most újra itt van dolgom. Nem voltak bennem kérdések, kételyek, érvek pro és kontra. Nem is igazán tudom felidézni a folyamatot, ami idáig vezetett. Egyszer csak ott álltam az önkormányzat előtt és arról beszéltem, bárhogyan is, de hozzuk létre a Váci Dunakanyar Színházat. Mint említettem, régóta, pontosan 12 éves korom óta dédelgetem az elképzelést, hogy a városnak színháza legyen. Ez a cél azután is motivált, hogy eljöttem a Miskolci Nemzeti Színháztól.
Hogy kell elképzelnünk a színház működését?
Az első 1-2 évben biztosan befogadó színház lesz a váci. Már van saját épülete, ahol régen mozi működött. A sors furcsa fintora, hogy az épületet az 1928-as átadásakor színháznak szánták, de akkor ez a terv még nem tudott megvalósulni. Eleinte kisebb, kamaraelőadásokkal fogunk szolgálni, de később nagyobb produkciókat is szívesen fogadunk majd. Az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésben 68 előadást vállaltunk, melyet 2014. február végéig teljesítenünk kell. Saját előadásokat az előadó-művészeti törvény értelmében csak korlátozott számban tarthatunk, a bemutatók sorsa attól függ, mennyi támogatás áll majd rendelkezésünkre.
Milyen támogatásl fogtok működni?
Jelen pillanatban erre még nem tudok pontos választ adni. Vác Város Önkormányzata évi 8 millió forinttal támogatja a színház működését, egyelőre ez az egyetlen biztos anyagi forrásunk. Igen, ez nagyon kevés, de hát innen szép nyerni, nem igaz? Dolgozom további támogatások megszerzésén.
Mire számíthatnak a nézők a gálaesten?
A megnyitó gálaestet Fördős Attila polgármesterfogja megnyitni. A fellépők között a Magyar Állami Operaház, a budapesti Madách Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a debreceni Csokonai Színház és váci születésű művészek lépnek fel. Színes, változatos műsorral készülünk., a versektől kezdve az operettig, operától a musicaleken át Molnár Ferencig sokmindennel találkozhatnak a nézők. Egy biztos, hogy aki eljön, jól fogja érezni magát.  

bac

Jegyeket március 7-től lehet vásárolni a váci Tourinform Irodában: 2600 Vác, Március 15. tér 17.
Tourinform Iroda telefonszám: 06-27/316-160

A GÁLAESTEN FELLÉP:
Bajza Viktória (színésznő, Madách Színház)
Balogh Tímea (operaénekes)
Bakos – Kiss Gábor (színész, Csokonai Színház)
Bereczky G. Zoltán (színész, Madách Színház)
Derzsi György (színész, Vörösmarty Színház)
Eke Angéla (színésznő, Színház- és Fimművészeti Egyetem)
Everdance Táncszínház
Gerdesits Ferenc (operaénekes, Magyar Állami Operaház)
Kecskeméti Róbert (színész)
Póka Éva (színésznő, Madách Színház)
Posta Victor (színész, Madách Színház)
Váci Néptáncegyüttes
Váradi Eszter Sára (színésznő, Vörösmarty Színház)
Várady Viktória (színésznő, Madách Színház)
A műsort összeállította: Pankotay Péter
Rendező: Ruzicska László
Az est házigazdája: Kis Domonkos Márk

Műsorvezetők: Ivanov Barbara és Smál Gábor

 

süti beállítások módosítása