A kőszívű ember fiai - Bemutató Nyíregyházán

Díszbemutatóval emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára a Móricz Zsigmond Színház: a teátrum társulata A kőszívű ember fiai című történelmi színművet mutatta be. 

A március 15-re tervezett díszbemutató a zord időjárás miatt elmaradt, egy nappal később azonban megtartotta premierjét a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. Sőt, vasárnap a díszelőadást is bepótolták. 

13630215861

Fotók: nyiregyhaza.hu

A Móricz Zsigmond Színház ajánlója:

"Mert gyáva vagy te is, mint minden civil!" - süvít a mondat és hasít Ödön dobhártyájába a Buda bevétele előtti éjszakán. Másnap a Richárd ellen vívott forradalmi párbajban a báty elégtételt szerez a sértésért - de ezt a testvéri ütközetet még sok mindennek kell megelőznie...Egy kíméletlen és minden vágyukat semmibe vevő végrendeletnek, egy, az atyai akaratot keresztülvinni akaró házibaráttal való szakításnak, egy nyílt lázításnak is beillő temetési beszédet mondó rebellis pap száműzetésének, harminc éven át elfojtott, s most kitörő anyai lázadásnak, farkas kalandnak, népfelkelésnek, utcai harcoknak, barikádoknak és lovasrohamoknak, egy báli flörtnek induló majd hirtelen fellángoló szerelemnek, egy titkolt viszonyból származó kisgyermek eltűnésének, és legfőképpen: egy végzetes névcserének.

13630215941

Jókai Mór méltán híres, romantikus fordulatokban bővelkedő regényének legújabb színházi olvasatát Sediánszky Nóra tárja nézőink elé a 165 évvel ezelőtti dicső március emlékünnepén. 
Jókai Mór, polgári nevén Dr. ásvai Jókai Móric, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke 1869-ben, húsz évvel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után írta A kőszívű ember fiait. Regényében az emlékezetében legelevenebben megőrzött képsorokat ötvözte a Baradlay család fiktív történetével.

13630216041

Tasnádi Csaba rendező a darabról:

"Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy a színháznak részt kell vennie a közös ünneplésben, és az is, hogy erre Jókai Mór regényének bemutatása a legalkalmasabb. A színház egy szakrális hely, ahol minden este gondolatok, érzelmek indukálódnak, még ha esetleg különbözőek is. Mindannyiunk számára fontosak a jeles évfordulók, ebben az évadban emlékezünk például Petőfi Sándorra és Móricz Zsigmondra is, így nem is volt kérdéses, hogy egy előadással ünnepeljük a magyar történelem egyik legszebb időszakát. A 165 esztendővel ezelőtti eseményeknek áhítattal teli pillanatokat kell kelteniük minden magyar emberben.

13630244241

Tisztelegnünk kell a hős elődök előtt, és legalább az évforduló kapcsán fontos felidéznünk a sorsfordító korszak eszméit, gondolatait. Heroikus, példaadó időszak volt ez és a színház kiváló helyszín a közös emlékezésre. A kőszívű ember iai egy olyan nagy formátumú mű, amely alkalmas a dramatizálásra - a regényt Sediánszky Nóra alkalmazta színpadra -, élvezhető, kalandos és romantikus is egyben, feldolgozása hálás, nemes feladat. A nézők szeretik a nagy ívű jellemeket, hiszen lélekben velük tudnak utazni, ez a darab pedig bővelkedik ilyen karakterekben. (...)

13630244331

Bár Baradlay Kázmér fizikailag csak pár percet tölt a színpadon, végrendelete mindenki sorsát befolyásolja, a férje akarata ellen szegülő, a döntése helyességében végül kétkedő feleség pedig kemény kézzel irányítja a három iú életét. Talán ők a főszereplők, de az is lehet, hogy valójában az ellentétpároké a kiemelt szerep: a jó és a gonosz, az aktivitás és a passzivitás küzdelméé, miközben azt is mondhatjuk, hogy a beteljesületlen szerelem, a jellemfejlődés vagy a szereplők belső vívódása az előadás központi "alakja". Egy biztos: a közönség egy cselekményekben és érzelmekben gazdag előadást láthat majd, amely szándékaink szerint nem csak egy történelmi kifestőkönyv lesz. Reméljük, a generációkon átívelő szereposztás - Bárány Frigyes 80 fölött, többen 25 alatt vannak - talán a végeredményben is visszaköszön és az előadás a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztályt megérint, és mindenkiben büszke érzést, szép gondolatokat generál." (Forrás: szon.hu)

13630244571

A kőszívű ember fiai
történelmi színmű
A Móricz Zsigmond Színház előadása
Írta: Jókai Mór
Színpadra alkalmazta: Sediánszky Nóra
Baradlay Kázmér, a kőszívű ember - Bárány Frigyes
Baradlayné, a neje - Pregitzer Fruzsina
Baradlay Ödön, az elsőszülött - Illyés Ákos
Baradlay Richárd, a középső fiú - Rák Zoltán
Baradlay Jenő, a legifjabb fiú - Fellinger Domonkos
Rideghváry Bence, nagyúr - Horváth László Attila
Lánghy Bertalan, protestáns prédikátor - Petneházy Attila
Aranka, Ödön szerelme - Jenei Judit
Edit, Richárd szerelme - Budai Zsófi
Plankenhorst báróné - Gosztola Adél
Alfonsine, a lánya - Fridrik Noémi
Remigia nővér - Kuthy Patrícia
Leonin, orosz nemes, Ödön barátja - Varga Balázs
Jeza, Leonin kedvese - Munkácsi Anita
Pál Úr, Richárd szolgája - Kameniczky László
Palwicz Ottó, Alfonsine szerelme - Nagyidai Gergő
Goldner Fritz, forradalmár - Varga Norbert
Arisztokrata - Koblicska Kálmán
Hadbíró - Pásztor Pál
Haynau - Tóth Károly
További szereplő:
Dubrovka Tamara, Mészáros Tímea, Budai Norbert, Holló Arnold, Kertész Zsolt, Varga Gyula, Vámosi Gergely
Animáció: Bánki Ákos, Szöllősi Géza
Hang effektek: Borlai Gergő
Jelmeztervező: Varjas Zsófi
Mozgás: Gyöngyösi Tamás
Ügyelő: Lengyel János
Súgó: Kovács Katalin
Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla
Rendező: Tasnádi Csaba
További előadások: 

március 22. (péntek) 19:00 (Vörösmarty bérlet)

március 23. (szombat) 19:00 (Mikszáth bérlet)

süti beállítások módosítása