Afrika felé nyit az idei avignoni színházfesztivál

Afrika felé nyit a július 5. és 26. között megrendezésre kerülő 67. Avignoni Fesztivál, amelynek idei két társult művésze Dieudonné Niangouna kongói és Stanislas Nordey francia rendezők lesznek.

"A külvárosok, a városnegyedek, Afrika, ezek az energiával teli területek határozzák meg az idei évet" - mondta avignoni sajtótájékoztatóján Hortense Archambault, a fesztivál társigazgatója, aki idén utoljára vezeti Vincent Baudriller-val közösen a legrangosabb európai színházi találkozót. A két fiatal igazgató búcsúzóul a kortárs színház legradikálisabb alkotóinak "tűzijátékát" harangozta be a dél-franciaországi nyári seregszemlére. A 2014-es programot már Olivier Py rendező, a párizsi Odéon Színház korábbi igazgatója fogja összeállítani és vezetni. 
Újdonságként idén "egyestés vendégei" is lesznek a fesztiválnak: az elmúlt évek legmeghatározóbb művészei egy-egy rövidebb előadást mutatnak be. Nagy József koreográfus-táncművész, a Trafó igazgatója mellett többek között az olasz Romeo Castellucci, a flamand Jan Fabre, a francia Frédéric Fisbach, a svájci Christoph Marthaler és a német Thomas Ostermeier is fellép a sorozatban. Ők valamennyien olyan társult művészei voltak a fesztiválnak, akik jelenlétükkel és munkásságukkal meghatározták egy-egy év eseményeit.

avignon

Dieudonné Niangouna et Stanislas Nordey

Az idei fesztivál társult művészei, Dieudonné Niangouna kongói és Stanislas Nordey francia rendezők a távozó igazgatókkal együtt állították össze a 2013-as programot. "Gyakran találkoztunk, ettünk krokodilt, söröztünk a Kongó folyó partján, miközben összeállítottuk a programot" - mondta Vincent Baudriller a sajtótájékoztatón. 
Niangouna francia nyelven alkotó kongói színész-rendező Shéda címmel mutatja be darabját Avignonban. Meghívására az afrikai kontinens fiatal generációjának számos előadása látható lesz Brazzaville-ből, Kisanganiból, Lagosból, Ouagadougou-ból vagy Fokvárosból.
A fesztivál központi helyén, a Pápák Palotájának díszudvarán viszi színre Stanislas Nordey Peter Handke A falvakról című művét Emmanuelle Béart-ral és Jeanne Balibarral a főszerepben.
"Ez egy dramatikus vers. Munkásbeszédet akartam színre venni" - mondta a rendező. Ő maga egy írót fog játszani az előadásban, aki a szülei halála után felkeresi munkásként dolgozó testvéreit (Laurent Sauvage és Emmanuelle Béart).
A dél-franciaországi városban a fesztivál három hete alatt 12,7 millió eurós költségvetésből összesen 40 előadást mutatnak be, amelyből 21-nek Avignonban lesz a világpremierje, 12-öt pedig először itt láthat a francia közönség.
A társigazgatók búcsúzóul egy új helyszínt is átadnak, amely egyszerre fog próbateremként, előadások és rezidens programok helyszínéül szolgálni: a FabricA egy kilométerre a középkori városfaltól Avignon egyik külső negyedében épült fel. A közeli Arles-ban működő Groupe F pirotechnikai előadásával itt tartják meg a fesztivál július 5-i megnyitóját.
Néhány nappal később Goethe Faustjának nyolcórás, teljes változatát viszi színre Nicolas Stemann a FabricA 600 férőhelyes termében. A Franciaországban először látható előadást 2011-ben mutatták be a Salzburgi Fesztiválon.
Kiemelkedő előadásnak ígérkezik még 2013-ban Shakespeare Lear király című darabja, a francia Ludovic Lagarde átiratában Lear is in town (Lear a városban) címmel, valamint a lengyel Krzysztof Warlikowski Cabaret-feldolgozása Kabaret Warszawski (Varsói kabaré) címmel.
 A fesztivált a francia Boris Charmatz és a belga Anne Teresa de Keersmaeker táncművészek kettőse zárja, amelyet Johann Sebastian Bach d-moll hegedűpartitájára adnak elő a Pápák Palotájának díszudvarán.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása