Húzós Rónai Egonnal a Centrál Színházban

A Húzós hetente jelentkező közéleti portréműsor az ATV-n, amelynek színházi különkiadása első alkalommal március 21-én látható a Centrál Színházban. Erről mesélt Rónai Egon.

Mi is pontosan a Húzós?
Rónai Egon: A Húzós hetente jelentkező közéleti portréműsor, ami most már két éve megy sikerrel az ATV-n. Politikusoktól színészekig, íróktól tudósokig mindenki megszólal benne. Azt szoktam mondani, hogy nem úgy teszek, mint aki kíváncsi, hanem tényleg kíváncsi vagyok rájuk, ezért hívom őket. A Centrál Színházban az első két vendég, Czeizel Endre és Róna Péter is olyan dolgokat rejtenek az életükben, amik szerintem érdekesek, és nem is tudnak róla a nézők, akik rendszeresen találkoznak a nevükkel.

ronaiA színházi sorozatot miért éppen velük indítottad?
Rónai Egon: Azért, mert Czeizelt régen lehetett látni, eltűnt, miközben a közbeszédben erősen jelen van még mindig, csak a nyilvánosság előtt kevésbé látszik, mint korábban. Róna viszont eltűnni szándékozott, mégis: az elmúlt másfél hónapban, mióta felkértem, ismét itt van, és hangsúlyosan jelen is van a magyar közéletben. De úgy volt, hogy elmegy. Két nagyon különböző élethelyzetben vannak: Czeizel itthon lett próféta, és úgy látszik, elkezdett kikerülni a tudományos és politikai középpontból, Róna viszont külföldön futott be nagy karriert, de itthon nem tud prófétává lenni. Czeizelnek sokat köszönhet az ország, rengeteg család és a tudomány is, Róna pedig olyan tudást hozna be az országba, ami unikális: bankigazgató volt az Egyesült Államokban, vállalkozó – sajtüzeme van Magyarországon, angol szakértőkkel, mert itthon nem talál hozzá szakembert – és Oxfordban tanít. Az ő tudása a mi kissé bezárkózó társadalmunkban kifejezetten különleges, de mégsem kell.
Mennyiben lesz más élő közönség előtt beszélgetni a vendégekkel?
Rónai Egon: Biztosan máshogyan kell csinálnom, viselkednem, kérdeznem – kicsit kifelé kell mindent csinálni, figyelve a nézők reakcióját. A televízióban megengedhetem magamnak, hogy szemtől szembe beszélek a vendéggel, mert ott a kamera, és a kollégák megoldják, hogy a néző úgy érezze, hozzájuk beszélek. Ez egy új, érdekes helyzet, számomra is roppant izgalmas vállalkozás.
Lesz lehetőségük a nézőknek is kérdezni? Vagy ezt majd a helyzet hozza?
Rónai Egon: Biztosan a helyzet hozza majd. Nagyban az improvizációra és a közönség nyitottságára bízom magam, meg arra, hogy mennyire látom bennük a vágyat, hogy hozzászóljanak. Ha valaki nagyon hozzá akar szólni, akkor nem fogok keresztbe feküdni, hogy márpedig itt én kérdezek és kész.

Forrás: Centrál Színház

süti beállítások módosítása