Ljubimov letiltaná a Tagankában játszott darabjait

Jurij Ljubimov nem akarja letiltani a rendezésében készült darabokat az általa alapított moszkvai Taganka színházban, de aggódik azok előadása miatt - közölte szerdán az orosz főváros kulturális osztályának vezetője.

Szergej Kapkov megerősítette, hogy levelet kapott a híres orosz rendezőtől, aki korábban az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökséget arról értesítette, hogy kénytelen letiltani a dramaturgiája és rendezése alapján készült darabokat a Tagankában.
Ljubimov azt nehezményezte, hogy miután - 2011 nyarán - távozott az általa alapított színházból, darabjait "figyelmetlenül játsszák, önkényesen változtatnak a jeleneteken". Szerinte ez nem csak neki, hanem az 1964-ben alakult, jövőre 50 éves színháznak is komoly károkat okoz.
A világhírű orosz rendező a Szecsuáni jólélek, a Tartuffe, a Mester és Margarita, a Vlagyimir Viszockij, Az ész bajjal jár és az Arabeszkek című darabjainak előadását tiltaná le a Taganka színházban.

ljubimov

A moszkvai fővárosi kulturális osztály vezetője közölte, hogy március 29-én találkozik Jurij Ljubimovval, de a Taganka művészeti tanácsával is megvitatja a kérdést.
A 96. évében járó színházi szakember január végén az MTI-nek elmondta: még mindig keserűen emlékezik a színházzal 2011 nyarán történt szakításra. Jurij Ljubimov a színészekkel kialakult ellentétek miatt elhagyta az általa alapított teátrumot, amely szerinte "meghalt" azóta. Elmondta, hogy a Taganka nem akart fejlődni, a társulat túlzottan önhitté vált.
Ljubimov áprilisban szeretné befejezni a moszkvai Nagyszínházban Borogyin Igor herceg című operájának rendezését. A bemutatót június elejére tervezik. Felkérést kapott arra is, hogy színre vigye Moliere Nők iskolája című művének operaváltozatát.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása