Könyv és zenés beszélgetés Viszockij emlékére

A 75 éve született Vlagyimir Viszockijra emlékeznek csütörtök este hat órától a budapesti Orosz Kulturális Központban. A rendezvényen bemutatják Viczai Péter Viszockij körút című, orosz nyelvű kötetét, Horányi László színművész pedig Viszockij-dalokat ad elő.

Viczai Péter Viszockij-kutató az MTI-nek elmondta, hogy a Hungarovox kiadónál megjelenő könyvét Vlagyimir Viszockij emlékének szentelte, hiszen a költő-színművész-dalszerző az idén lenne 75 éves. A könyv az elmúlt években írt cikkeinek gyűjteménye - mondta el a szerző, hozzátéve, hogy az írások főként a Magyarországon megjelenő, orosz nyelvű Orosz Kurírban voltak olvashatók. "Az írások nem kizárólag Viszockijról szólnak, az orosz kultúrával, irodalommal, az orosz-magyar kulturális kapcsolatokkal, az orosz nyelv magyarországi helyzetével foglalkoznak" - mutatott rá Viczai Péter, kiemelve, hogy 226 oldalas könyv előszavát Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke írta.

viszockij

A kötet egy teljes fejezete szól az orosz színész-költő-zeneszerzőről. Szóba kerülnek például Viszockij verseinek magyar nyelvre fordításának nehézségei, a róla szóló 2011-ben készült film, afrikai szereplései, valamint többen nyilatkoznak is róla, például az ismert orosz költő, Leonyid Volodarszkij - hangsúlyozta Viczai Péter. Megjegyezte: a könyv célja, hogy erősödjenek az orosz-magyar kulturális kapcsolatok.
A magyar nyelven zajló rendezvényen Demeter Judittal, a költő magyarországi tolmácsával Marosi Lajos műfordító beszélget. "Demeter Judit két hétig tolmácsolt, amikor Viszockij a Taganka Színházzal Magyarországon turnézott 1976-ban. A beszélgetés Viszockij személyéről, emlékéről szól majd, arról, hogyan érezte magát hazánkban" - mondta el Viczai Péter.
Az estet koncert zárja, amelyet Horányi László ad Viszockij dalaiból. "1986 óta énekel Viszockijt, legutóbb zenekarral mutatta be a Farkasvadászat című összeállítását, most egy szál gitárral lép a közönség elé" - mondta a kutató.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása