Alexander Pereira tűnik a legesélyesebbnek a Scala élére

Alexander Pereira, a Salzburgi Ünnepi Játékok osztrák intendánsa tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy 2015-től átvegye a milánói Scala vezetését az olasz sajtóban napvilágot látott hírek szerint.

Szakértők arra számítanak, hogy még a nyár beköszönte előtt megnevezik a világhírű operaház jövőbeni intendánsát. A döntés hivatalosan Milánó polgármestere, valamint a Scalát felügyelő alapítvány elnöke, Giuliano Pisapia kezében van, a feladat valójában azonban a testület alelnökére, a befolyásos menedzser Bruno Emrmollira hárul. Ő választotta ki nyolc évvel ezelőtt a Scala élére Stéphane Lissnert, aki 2015-től a párizsi opera vezetését veszi át.
Lissner helyére egyértelműen Pereira mutatkozik a legesélyesebbnek, az olasz sajtó szerint menedzseri munkája és tehetsége a támogatók megnyerésében teszi őt a legnagyobb favorittá. Mivel a Scalának adott állami támogatás az utóbbi években megcsappant az olasz gazdaság rossz helyzete miatt, különösen fontos, hogy magánszponzorok álljanak az operaház mellé.

pereira alexander

Fotó. diepresse.com

A Classic Voice című olasz szaklap 60 szakember megkérdezésével készült felmérésében Pereira 48 százalékot szerzett, ezzel jelentősen vezet az esélyesek között. A lehetséges jelöltek közé sorolták még Peter Gelbet, a New York-i Metropolitan Opera főigazgatóját, Nikolaus Bachlert, a Bajor Állami Operaház intendánsát, továbbá a belga Bernard Foccrouelle-t, aki 2007-ben Lissnert követte az Aix-en-provance-i Fesztivál élén.
Természetesen "versenyben vannak" olaszok is. Felmerült Antonio Cognata, a palermói Teatro Massimo egykori vezetője, Sergio Escobar, a római opera korábbi intendánsa, a milánói Piccolo színház jelenlegi igazgatója neve, de szóba került Walter Vergnano, a torinói Teatro Regio intendánsa is.
Cognata 17 százalékkal a második helyre került a Classic Voice rangsorában, amelyben a harmadik helyet 12 százalékkal Peter Gelb szerezte meg. Olasz intendánst mindazonáltal csak a megkérdezettek 21 százaléka látna szívesen a Scala élén.
Felvetett egy nevet Claudio Abbado is. A világhírű karnagy Pierre Audit, az amszterdami opera intendánsát javasolta. "Kifejezetten jó szervező, intelligens, képzett és jól dolgozott Amszterdamban. Audi tökéletes utóda lehetne Lissnernek" - fogalmazott Abbado, aki tavaly októberben húsz év után tért vezényelt újra a Scalába.
Egy biztos, Ermolli nem hagyja, hogy nyomást gyakoroljanak rá. Mint mondta, tudja mit csinál. "Lissner estében egyszer már jól választottam" - vélekedett.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása