Biztonságiak szállták meg a Sirályt

Péntek reggel egy biztonsági szolgálat tucatnyi embere szállta meg a Király utcai Sirály művészeti központot. Betörték a hely ajtaját, és lecserélték a zárat - számolt be az index.hu.

A Sirályba a biztonsági emberek nem engednek be senkit, jelentette az Index tudósítója a helyszínről. Ugyanakkor az épületben tartózkodik 6-8 ember, akik nem akarják elhagyni a helyszínt.
Schönberger Ádám, a Sirály egyik vezetője az Indexnek elmondta, hogy csütörtök délután fél 5-kor kaptak egy e-mailt a Fővárosi Önkormányzattól, amelyben az állt, hogy péntek reggelig el kell hagyniuk a helyet. Ez Schönberger szerint teljesen nonszensz kérés volt, hiszen egy 600 négyzetméteres, berendezett helyről van szó. Arról is beszámolt, hogy nincs most más lehetőségük, mint hogy átadják a helyet. Schönberger megerősítette, hogy az utóbbi időben sok civil szervezet, egyetemista tartott gyűlést a Sirályban.

siraly

A Sirály hosszas jogi hercehurca után az utóbbi időben jogszerűen, de jogcím nélkül működött, a Fővárosi Önkormányzat tudtával. Ezt jelzi az is, hogy a közelmúltban Halász János államtitkár is részt vett itt egy rendezvényen - áll az index.hu tudósításában.

A Sirály Közösségi Tér facebook-oldalán nyilatkozatot tett közzé, melyben felhívják a figyelmet, hogy "amennyiben a jelenlegi, jogszerűtlen állapot fennmarad", nem tudják megrendezni a legfontosabb zsidó ünnephez, Pészachoz kapcsolódó rendezvényeiket sem, így elmaradhat hagyományos széderesti ünnepségük is.
"Felszólítjuk a BFVK Zrt-t, hogy erőszakos megoldások keresése helyett térjen vissza a helyzet tárgyalásos rendezéséhez. Kész vagyunk megállapodni, hogy ésszerű határidőn belül átadjuk az ingatlant, amennyiben azonban a BFVK Zrt. nem hajlandó tárgyalásos megoldásra, jogi úton érvényesítjük igazunkat és birtokvédelmi eljárást kezdeményezünk magántulajdonunk védelmében" - áll a nyilatkozatban.

Forrás: Index, Sirály

süti beállítások módosítása