Bartolival csábítja a nézőket a zürichi opera

Kilenc opera- és három balettpremierrel, valamint a Händel Alcinájának szerepében debütáló Cecilia Bartolival csábítja a nézőket a 2013-2014-es évadban a Zürichi Operaház.

A világhírű intézmény a bemutatók mellett nagy számban újít fel darabokat, összesen huszonkettőt. A kínálatban hat filharmóniai koncert, 11 "brunch koncert" és kilenc dalest is szerepel. Mindezzel a zürichi "a legszorgalmasabb opera a világon" - fogalmazott Andreas Homoki intendáns csütörtöki sajtótájékoztatóján. A magyar származású szakembert tavaly nyáron nevezték ki a Salzburgi Ünnepi Játékok élére távozó Alexander Pereira helyére.
A következő évadot szeptember 21-én egy nagy családi ünneppel nyitják meg. Egy napra rá a vitatott munkásságú Calixto Bieito rendezésében mutatják be Bernd Alous Zimmermann Die Soldaten (A katonák) című darabját. A spanyol rendező nem ismeretlen Zürichben, az operaházban azonban először fog dolgozni. Vezényel Marc Albrecht.
Homoki állítja színpadra Beethoven Fidelióját, ez lesz az első darab, amelyet az intendáns a főzeneigazgató Fabio Luisival közösen jegyez Zürichben.
Premier lesz Händel Alcina című darabja, amelyet Christof Loy rendez. Cecilia Bartoli első ízben fogja énekelni a szerepet. A zenekart Giovanni Antonini vezényli.

ch zurich opernhaus 5

Fotó: Opernhaus Zürich

A további bemutatók között szerepel Gounod Faustja Jan Philipp Gloger rendezésében és Patrick Lange vezényletével, Verdi Aidája, amelyet Tatjana Gürbaca állít színpadra. A karmester Luisi lesz. Csajkovszkij Pikk dáma című operáját Robert Carsen rendezi és Jiri Belohlavek vezényli, Monteverdi Odüsszeusz hazatérése című darabját pedig Willy Decker és Ivor Bolton. Csakúgy, mint a bécsi, a zürichi opera repertoárján is szerepel a következő évadban Puccinitől A nyugat lánya, amelyet a svájci városban Barrie Kosky rendez. Vezényel Marco Armiliato. A premierek sorát Marius Felix Lange gyerekoperája, a Das Gespenst von Canterville (A canterville-i kísértet) zárja.

A felújítások között szerepel A bolygó hollandi, a Rigoletto, a Don Giovanni, az Otello, a Salome, a Roberto Devereux vagy épp a Don Carlos.
A balettpremierek közül az első a Woyzeck lesz - Svájcban először mutatják be Christian Spuck koreográfiáját. Spuck egyébiránt a ház balettigazgatója. Forellenquintett (Pisztrángötös) címmel is bemutatnak egy darabot, benne Martin Schläpfer, Douglas Lee és Jiri Kylian koreográfiájával. A harmadik premier a Notations című lesz. A mű Wayne McGregor, Marco Goecke és Spuck koreográfiáinak ősbemutatója. Felújítják többek közt a Romeó és Júliát, a Csipkerózsikát, valamint a Leonce és Léna című darabot.
Andreas Homoki a sajtótájékoztatón kiemelte, örül, hogy a ház közönsége - ahogy csapata eddig megismerte - érdeklődő és rugalmas.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása