Örkény egyperceseket hallgathatunk egy telefonfülkében

Örkény István egyperceseit hallgathatják meg az arra járók Remeteszőlősön április elejétől egy korabeli telefonfülkében.

Szathmáry Gergely, Remeteszőlős polgármestere elmondta: az Örkény-emlékművet április 6-án 11 órakor avatják fel. Hozzátette, hogy az emlékművet az író Ballada a költészet hatalmáról című novellája ihlette, amely egy költő verse által megérintett telefonfülke kalandjairól szól, amely végül a mai Remeteszőlős területén ("...a Hűvösvölgy utolsó házain is túl, Nagykovácsi községtől azonban jóval innen...") nyer nyugalmat.

 

orkeny-istvan

 

A korabeli telefonfülkét, amelyet a Remete-szurdoknál állítanak fel, a Magyar Telekom adományozta a településnek, s a megvalósítást a Magyar Művészeti Akadémia támogatta - közölte a polgármester.

A Ballada a költészet hatalmáról nevet viselő telefonfülkében korabeli készülék segítségével a népszerű magyar író egyperceseit felvételről hallgathatják az arra járók Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál tolmácsolásában - közölte a veszprémi Petőfi Színház az MTI-vel. "Örkény István emlékéve áprilisban zárul. Oberfrank Pál kollégám találta ki a telefonfülke ötletét, és jómagam "mesélem el" a kagylóból az írónak azt a novelláját; ez a budapesti telefonfülkérol szól, amely elhagyja a várost, és kalandos séta után a remeteszolosi réten, vadvirágok között telepszik le" - mondta el az akció kapcsán Hegedűs D. Géza.

Az Örkény Istvánra emlékező országos centenáriumi eseménysorozat zárásaként avatják fel a telefonfülkét; az elhelyezés ötlete Oberfrank Páltól, a veszprémi Petőfi Színház igazgatójától származik - tették hozzá.

Forrás: MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása