Elkelt Hollósi Frigyes kávékiöntője - Siker volt a Katona árverése

Közel 700 ezer forint gyűlt össze azon a rendhagyó árverésen, ahol az érdeklődők az évadban 30 éves Katona József Színház történetét meghatározó emblematikus jelmezekre és kellékekre licitálhattak. A kezdeményezés a Katona alapításának 30 éves évfordulóját ünneplő események egyike volt, bevétele pedig a színház ifjúsági színházpedagógiai programjának költségvetését növeli.

katona 1

Az aukció számokban:

- elkelt tételek: 27 jelmez, 26 kellék, 5 darab fotó

- legmagasabb leütési ár: 90.000 Ft – Alpakka kávékiöntő, mely a Mit ültök a kávéházban? című előadásban Hollósi Frigyes kelléke volt. Kikiáltási ár: 1000 Ft

- az árverés teljes bevétele: 665.800 Ft

katona 2

Az aukcióra szombaton este került sor a Katona30 Emlékképek című kiállítás lezárásaként a Fugában. Az egy hónapig látható tárlaton a tavaly elhunyt kiváló színházi fotós, Koncz Zsuzsa előadásfotóiból, valamint a Katona elmúlt három évtizedének színpadi rekvizitumaiból, emlékezetes kelléktárgyaiból és jelmezeiből láthattak válogatást a Katona barátai. Az árverések klasszikus szabályai szerint rendezett szombati eseményt Winkler Nóra vezette, segítségére Dankó István és Kovács Lehel, a Katona két színművésze volt.

Az estén számos tételért komoly küzdelem alakult ki a licitálók között: rendkívül népszerű volt Cserhalmi György rokokó jelmezkabátja A mizantrópból (1988). A kabát 19.000 forintos kikiáltási árról indulva végül 85.000 forintért talált gazdára. 

katona 3

„Nagy öröm számomra, hogy az érdeklődők ilyen nagy számban eljöttek. Reményeim szerint ezzel a kísérlettel emlékezetes pillanatokat szereztünk a Katona barátai számára” – mondta Máté Gábor, a színház igazgatója. Hozzátette: „színházon belül kiemelt fontossággal kezeljük ifjúsági színházpedagógiai programunkat, ahol tizen-, huszonéves fiataloknak igyekszünk megmutatni, szerintünk mit jelent ma a színház, miért érdemes színházba járni és színházat csinálni. Ezért döntöttünk úgy, hogy a befolyó bevételt a program támogatására fordítjuk.”

katona 4
A Katona az elmúlt hónapokban számos különleges eseménnyel ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. A jubileumi évad zárása pedig az a májusi premier lesz, amikor is a társulat két alapító tagja, Szacsvay László és Benedek Miklós közös munkájaként Pianínó címmel egy Szép Ernő-estet mutat be a színház.

süti beállítások módosítása