Haladékot kap a Sirály

Haladékot kap a Sirály nevű belvárosi hely a zsidó pészahra és a keresztény húsvétra való tekintettel - tájékoztatta az MTI-t Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Múlt hét pénteken mintegy nyolcvan fiatal megakadályozta a fővárost abban, hogy visszavehesse a Király utcai szórakozóhelyet, mivel az ingatlant a fővárosi vagyonkezelő nyilatkozata szerint évek óta jogtalanul használja a zsidó ifjúsági szervezet, a Marom Klub Egyesület. A szervezetet támogató Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szombaton nyílt levelet írt Tarlós Istvánnak, amelyben arra kéri a főpolgármestert, április 3-ig, a pészah végéig hagyja ünnepelni a fiatalokat.


siralyFotó: Origo


- Tudjuk, a jogszabályok, a szerződések betartása mindenkire kötelező, de a közös erkölcsi és vallási elveink szükségessé teszik a méltányosság gyakorlását - írta levelében Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a szervezet ügyvezető igazgatója.
Az ingatlant korábban Szalai Szabó István vezetésével és a Marom klub közreműködésével a Városi Színház Művészeti Kht. használta kulturális célra. 2011-ben a főváros nyílt pályázatot hirdetett, és kijelölte bérlőként az egyetlen indulót, egy egyéni vállalkozót. Ő azonban a kiírásban, valamint a bérleti szerződésben foglalt feltételeket több felszólítás ellenére sem teljesítette, a bérleti szerződést nem írta alá, így nem adták birtokba az ingatlant - áll a vagyonkezelő közleményében. A hivatal tájékoztatása szerint azóta életveszélyesnek ítélték a romos helyiségeket, és több hatósági ellenőrzést is tartottak, amelyek során többek között engedély nélküli alkoholárusítással érték tetten az ott-tartózkodókat. A jogellenes állapot megszüntetése érdekében kezdeményezték az ingatlan kiürítését.

süti beállítások módosítása