Ismét Bál lesz a Savoyban

Ábrahám Pál nagyoperettjét Csere László rendezésében április végén a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban mutatják be többek között Boncsér Gergely és Galambos Lilla főszereplésével.

Az operettről
A Bál a Savoyban-t a berlini ősbemutatót követően 1932 karácsonyán mutatták be a Magyar Színházban. Ábrahám Pál művét egy európai premierhullám előzte meg. A szövegkönyvet a bécsi szerzőpáros, Grünewald és Beda írta, és Heltai Jenő fordította magyarra. Lázár Mária, Harmath Hilda és Törzs Jenő mellett Musztafa bej felejthetetlen figuráját Kabos Gyula játszotta, a félszeg ügyvédet Ráday Imre, a női jazzkarmestert pedig Rökk Marika.
1934-ben német-magyar koprodukcióban fekete-fehér film készült belőle, Alpár Gitta, Bársony Rózsi, Felix Bressart és Hans Járay főszereplésével.
Karády Katalin egyik legismertebb színpadi szerepe Tangolita alakítása volt, az Operettszínház előadásában (1948).
 Ábrahám Pál megtette azt, amire kevesen képesek: zseniálisan ráérzett kora hangvételére, operettjeiben sikeresen vegyítette az egzotikus (spanyolos, keleties, oroszos, magyaros stb.) színeket a mindent elsöprő jazzdivattal.
Sikerének titkai közé tartozott az is, hogy legjobb számait eredetileg szöveg nélküli tánczeneként is megírta, előre gondolva a hanglemezre, a rádióra és a táncparkettre – az operettsiker új zálogaira.
bal-a-savoyban

Darabtörténet
Nizzai otthonába érkezik egy évig tartó nászútjáról az egymást rajongásig szerető házaspár, Aristid és Madelein. A férj előző szerelmének, a viharos temperamentumú argentin táncosnőnek, Tangolitának egy olyan váltót írt alá még házassága előtt, melyet egy együtt eltöltendő éjszakára kell beváltania. Tangolita a Savoy Hotel bálján óhajtja ezt az órácskát bekasszírozni volt szerelmétől. A feleség gyanút fog, álarcban, könnyűvérű hölgynek öltözve követi férjét, ahol ő is veszélyes kalandba sodródik. A bálra érkező barátnő, Daisy Parker és a soknejűségéről híres Musztafa bég találkozása tetőzi a kavarodást. A szálakat nem egyszerű kibogozni, de ebben segít Pomerol, a Savoy tulajdonosa.

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban április 28-tól látható a Bál a Savoyban.

 

süti beállítások módosítása