Papageno-díjat nyert Almási-Tóth András produkciója

A linzi Reiman Akadémia Papageno-díját nyerte el Almási-Tóth András Hoffmann2013 című produkciója, amely Offenbach dalművén alapul.

Az előadás szereplői közül a szombat esti díjátadón Mark Kevin Denig a legjobb mellékszereplő, Jan Krüsemann pedig Aranymadár különdíjat vehetett át. A Papageno-díjat a német nyelvterület ifjúsági színházai számára alapították 2001-ben.
A decemberben a ludwigshafeni ifjúsági színházban bemutatott darabról a rendező elmondta az MTI-nek, hogy az Offenbach-opera ismert témáit használták fel, Jan F. Kurth pedig új zenei motívumokat is kevert az eredeti alá. 

Almási-Tóth András"A történet az unalmas hétköznapi valóság és ellentéte, a világháló irrealitása közti kapcsolatról szól. Nem akarjuk azt mondani, hogy a csúf internet tönkreteszi a fiatalokat, inkább arra világítunk rá: a fantáziavilág - ahogy E. T. A. Hoffmann novelláiban - nem rosszabb, mint a valóság, és hogy az identitásukat kereső fiatalok, ha csalódások árán is, visszatalálnak a reális kapcsolatokhoz" - hangoztatta a rendező.
A projekt alapja az a tapasztalat volt - hangsúlyozta Almási-Tóth András -, hogy a fiatalok igen érzékenyek, ha látják, hogy a kortársaik által magas színvonalon játszott mű milyen ismerős problémákat vet fel. Ez a vélemény egybecseng a díj alapítójának, Reinhard Reiman mottójával: "A művészet nem ismeri az életkort".
A Reiman Akadémia több mint 20 éve az egyik vezető oktatási intézmény a zenei és színházi előadóművészet terén. A Linzben működő iskola súlyt helyez a gyakorlati oktatásra, ehhez rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra: színházterem és koncertpódium. Egyéni fejlesztésre irányul a nevelés, a megértés, a tudatosság, az inspiráció és intuíció segítségével. Nem köz-, hanem szakmai ismereteket oktat, partnerkapcsolatban áll a környékbeli iskolákkal.
Az arany Papageno szoborral a fiatalokban rejlő kreativitást és önállóságot ismerik el.

süti beállítások módosítása