A fajok eredete - ötvenedszer a Szkénében!

Március 26-án ötvenedik alkalommal játssza A fajok eredete című előadását a Nézőművészeti Kft. a Szkéné Színházban.

Ajánló:

Mucsi, Scherer, Katona. Kapa, Pepe, Lacika. Már több mint 250-szer léptek együtt színpadra a Nézőművészeti főiskola című előadásukkal, amelynek apropóján egy művészeti kft-t is létrehoztak Nézőművészeti Kft. néven, s amelyhez 2012-ben Kovács Krisztián csatlakozott. Már negyedik éve készítenek saját produkciókat, hol kortárs (Bivaly-szuflé), hol pedig klasszikus (A gondnok) szövegeket újraértelmezve, de osztálytermi előadások sem hiányoznak repertoárjukból. (A gyáva, Vakság, Ady/Petőfi).
A Kft. első előadásának, A fajok eredetének a bemutatója 2010-ben volt, Mucsi, Scherer és a Pintér Béla és Társulatából ismert Thuróczy Szabolccsal. A Király utcai Sirályból az előadás a 2011/12-es évadban a Szkénébe került, ahol azóta is minden alkalommal 110%-os telítettséggel pörög, és március 26-án már 50. alkolmmal.

Kritikus szemmel az előadásról:

„Tasnádi István keltetőjében most született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalom-játék három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság.” (részlet egy kritikából)
„A tragikus élettörténetek felvonultatása, valamint a darwini elmélet több szintű kritikája többet nyújt egyszerű komédiánál. Az elsőrangú színészek szabadjára engedett professzionális játéka és szituációs improvizációik okozta szinte folyamatos hahotázás azonban túlharsogja a rejtett mondanivalót. A darabot nem is vette senki túl komolyan, hiszen egy kevés apróért jó minőségű eleséget szórtak elénk, tulajdonképpeni csirkéknek. Végül mindenképpen ki kell jelenteni: „a forgatás alatt egyetlen állat sem sérült meg”. Sőt, kitűnően szórakoztunk!” (Oláh Szabolcs, Gyulai Hírlap, 2012. november)

A fajok eredete PuskelZsolt

Fotó: Puskel Zsolt
A fajok eredete
a Nézőművészeti Kft. előadása
Játsszák: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs
Munkatársak: Pap Janó, Gyulay Eszter, Mátis Inez, Mervel Miklós, Kálmánczhelyi Zoltán
a színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István
Rendező: Dömötör Tamás
50. előadás a Szkénében!
2013. március 26. 20 óra

süti beállítások módosítása