Indulnak a színházi vetítések az Urániában - Játékkal!

Indul az Uránia Nemzeti Filmszínház és a British Council legújabb sorozata, mely keretében az angolszász színházi világ legnevesebb társulatai, a londoni Shakespeare's Globe és a National Theatre előadásait tűzik műsorra a fővárosi filmszínházban.

 

A sorozatról

Az Egyesült Királyság, USA, Ausztrália és Új-Zéland után az angol nyelvterületen kívül elsőként Magyarországon láthatóak a világhírű Shakespeare’s Globe produkciók. A színház az egykori londoni Globe hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel 1997-ben azzal a céllal, hogy Shakespeare örökzöld művei újra autentikus környezetben jelenhessenek meg. 

A mozivászonra szánt „Globe on Screen” című sorozat első évadjában három előadást tűznek műsorra, március 26-án lesz látható a Sok hűhó semmiért, majd április 23-án a Minden jó, ha a vége jó c. Shakespeare darab, május 30-án pedig Marlowe Dr. Faustus című drámáját vetítik az Urániában. Az eredetileg 2011-ben rögzített előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, kiváló képminőséggel, 5.1 térhatású hanggal és magyar felirattal. Az előadások eredeti nyelven szólalnak meg, a magyar feliratok  alapjául olyan műfordítások szolgáltak, mint például Mészöly Dezső: Sok hűhó semmiért c. munkája. A soron következő 2013/14 szezonban a V. Henrik, Vízkereszt, vagy amit akartok, és A makrancos hölgy c. műveket tűzi műsorra a Globe színház és az érdeklődés függvényében természetesen az Uránia Nemzeti Filmszínház is.
A klasszikusokat felvonultató Globe mellett modernebb színházi előadások is láthatóak lesznek az Uránia mozivásznán, a hasonlóan elismert és nívós londoni National Theatre idei évadjából. A National Theatre „NT Live” című sorozata  keretében 2009 óta közvetíti a nagy múltú, és máig méltán világhírű angol színházi kultúra egy reprezentáns együttesének művészi munkáit világszerte több száz helyszínre. A tavalyi évben egy előadást már láthatott az Uránia közönsége is, akkor az év egyik legnépszerűbb, többször ismételt HD közvetítése lett Danny Boyle Frankenstein produkciója a National Theatre-ből. 
Az idei National Theatre Live évad hátralévő része három új darabot tartogat a nézőknek. Április 2-án az Oscar-díjas György király c. film szerzőpárosának új színdarabja, a People látható Frances de la Tour-ral a főszerepben. Ezt követi május 17-én James Graham This House című mozgalmas,  kritikusok által elismert darabja, mely hűen ábrázolja a politikai csatározások természetét. Végül június 13-án élőben látható majd a brit színházi világ egyik legjobban várt idei bemutatója, a The Audiance c. előadás premierje, melyben az Oscar-díjas Helen Mirren újra Erzsébet Királynét alakítja A királynő című többszörösen díjnyertes filmsiker után.

Az előadások részletes ismertetője és online jegyfoglalás a http://hd.urania-nf.hu honlapon található.
A színházi vetítésekre jegyek egységesen 3600 Ft-os áron kaphatók az Uránia jegypénztárában, ill. három választott előadásra szóló bérlet is váltható, 3000 Ft / előadás áron. Emellett a Shakespeare's Globe előadások esetén iskolák számára lehetőség van kedvezményes délelőtti vetítésre.
Játsszon velünk áprilisi jegyekért!

Melyik nem Shakespeare-mű az Urániában zajló Globe Színház közvetítések közül?
1. Sok hűhó semmiért
2. Minden jó ha a vége jó
3. Doktor Faustus 
A helyes választ a lead@szinhaz.hu címre várjuk április 1-ig.

2x2 jegyet sorsolunk ki a Minden jó, ha a vége jó c. darabra!

süti beállítások módosítása