Ljubimovot visszavárják a Tagankába

Visszahívták az általa alapított moszkvai Taganka színházba Jurij Ljubimov orosz rendezőt - jelentették be a teátrum vezető színészei keddi sajtótájékoztatójukon.

Feliksz Antyipov, Tyimur Badalbejli, Dmitrij Muljar és Ljubov Szeljutyina szerint el kell ismerni, hogy megbukott a kísérlet, a nemzetközi hírű színházi szakember nélkül nem működik és nem is fejlődik a Taganka.
Tyimur Badalbejli kijelentette: ez nem most derült ki, hanem előre meg lehetett jósolni. "Hosszú hónapok kínlódása, hazugságai, a tények elferdítése után egyszerűen ki szerettük volna mondani azt, ami nyilvánvaló és ami már rég a nyelvünkön volt" - fogalmazott a színész. Hozzátette, hogy nem az egész színházat képviselik, de igazságtalannak tartják azt, hogy Jurij Ljubimov, aki az általa alapított színházban élt és dolgozott, nincs a teátrum falai között.
A Taganka színészei tudják, nem rajtuk múlik és nem is a társulat többségén, hogy visszatér-e a színházba Ljubimov, hanem a rendező és Szergej Kapkov, az orosz főváros kulturális osztályvezetőjének péntekre tervezett találkozójától.
A 95 éves rendező a lenta.ru orosz hírportál tudósítása szerint kijelentette: bocsánatkérést vár a Taganka színészeitől, akik azt kérték, hogy térjen vissza hozzájuk. "Mi vagyok én, kutya?" - reagált kissé ingerülten Ljubimov. "Nem ilyen egyszerű ez a dolog, mint amilyennek kívülről látszik. Úgy döntöttek, hogy komolyan megvitatják ezt a kérdést március 29-én. Még nem tudok semmit sem mondani. Meghallgatom őket, hogyan gondolkodnak és milyen formában" - reagált a rendező.
Szergej Kapkov korábban azt nyilatkozta, hogy biztos a megbeszélések sikerében.

ljubimov

Fotó: lr.ru

A lenta.ru szerint az orosz sajtóban elterjedt, hogy Jurij Ljubimov visszatérése a Tagankába már eldöntött kérdés. 
Ljubimov 2011 júliusában hagyta el az általa 1964-ben alapított moszkvai Taganka színház művészeti vezetői és igazgatói posztját a társulattal kialakult ellentétek miatt. A lenta.ru emlékeztetett arra, hogy a színészek megtagadták, hogy színpadra álljanak egy csehországi vendégszereplésen, amíg nem fizetik ki a gázsijukat. Jurij Ljubimov kapzsisággal és szakmaiatlansággal vádolta a társulatot. A konfliktus tovább éleződött és Ljubimov végül elhagyta a Tagankát, a munkát a Vahtangov színházban, illetve az Ermitázs színházban folytatta.
A Taganka művészeti vezetője és igazgatója 2011-ben Valerij Zolotuhin színész lett, de az idén március elején egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról, amely azóta üresen áll.
A múlt szerdán Jurij Ljubimov levélben fordult az orosz főváros kulturális vezetőjéhez és kilátásba helyezte, hogy kénytelen letiltani a dramaturgiája és rendezése alapján készült darabokat a Tagankában, mivel azokat "figyelmetlenül játsszák, önkényesen változtatnak a jeleneteken". Szerinte ez nemcsak neki, hanem a jövőre 50 éves színháznak is komoly károkat okoz.
A világhírű orosz rendező A szecsuáni jólélek, a Tartuffe, A Mester és Margarita, a Vlagyimir Viszockij, Az ész bajjal jár és az Arabeszkek című darabjainak előadását tiltaná le a Taganka színházban.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása