Mi történik a zsidóval a színpadon? - Jön a III. Gólem fesztivál

Hogyan lehet a zsidó karaktert bemutatni a színházban? Van-e elég bátorság, elszántság és akarat a színházi szakmában, hogy a zsidóval, mint művészileg megválaszolható kérdéssel a sztereotípiákon túl szembenézzen? Április 11-től 14-ig színházi előadásokkal, felolvasó színházakkal, nemzetközi szakmai workshoppal, illetve nyilvános műhelybeszélgetésekkel dolgozza fel ezt a kérdés- és problémakört a III. Gólem Fesztivál.

Mottó:

„Kuss legyen már! Itt a lehetőség, hogy végre

közelebb hozzuk egymáshoz a kurva kultúrákat!
Kuss legyen! Koncentráljunk!”
(részlet a Lefitymálva című darabból)
A programokról:
A fesztivál négy napja során a Gólem Színház magyar, lengyel, izraeli, német rendezők és írók bevonásával, zsidó tematikájú színdarabok bemutatásával arra keresi a választ, hogyan jelenik meg a zsidó mint karakter, hős, antihős, áldozat, ellenségkép stb. a 21. század színházaiban.
A Gólem Fesztivált a Mohácsi János rendezte A Dohány utcai seriff című darab nyitja meg. Mucsi Zoltán, Lázár Kati és Thuróczy Szabolcs tolmácsolásában Artur Pałyga, a kortárs lengyel drámairodalom egyik legsikeresebb alkotójának darabját, A zsidó című előadást hallhatja Magyarországon először a közönség a Nézőművészeti Kft. társulat felolvasásában. 

Arthur Paliga

Artur Pałyga

A Gólem Fesztivál mindegyik napja tematikus beszélgetéssel zárul. Vasárnap, április 14-én a lengyel kortárs dráma egyik legnagyobb alakjával, Tadeusz Słobodzianekkel, a Katona József Színházban nagy sikerrel futó A mi osztályunk című darab írójával beszélget Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum megalapítója és igazgatója.

A Gólem Fesztivál egyik kiemelkedő vendége az izraeli Shimon Levy, aki a Tel Aviv-i Egyetem színházi tanszékén tanít. Shimon Levy a Bibliáról mint lehetséges és megrendezhető színdarabról, illetve az izraeli színházról tart nyilvános szemináriumot. 

Shimon Levy

Shimon Levy

A Fesztivál keretében mutatkozik be a Gólem Színház tantermi projektje, amely a társadalmi toleranciafeljesztést segíti. A Lefitymálva című előadás első 13 percére épülő beszélgetést a Haver Alapítvány infromális oktatásra képzett önkéntesei vezetik az alkotók és a színeszek bevonásával. A diákok számára szervezett tantermi projekt zárt keretek között történik, míg a tanároknak szóló nyitott, bárki résztvehet benne.
Fesztiválon belül színház szakmai workshopra is jelentkezhetnek profik és nem profik egyaránt. A program meghívott előadói: Shimon Levy egyetemi professzor, Dori Engel színész, Visky András dramaturg, író, Borgula András rendező.

golem fesztival plakat

A nagysikerű Lefitymálva komédia mellett a Gólem Fesztivál keretében utoljára látható Magyarországon a Ha lesz egy férfinak... című előadás. Frenák Pál és Visky András Tóra-értelmezését rendezte egy darabba Borgula András.

A darab kísérleti és kivételes. Helyüket térben és időben kereső mondatok, zajok, mozdulatok váltakoznak a színpadon. Az engedetlen fiúról szóló Tóri történet mélysége és a talmudisták igazságot kereső törekvése fonódik össze egy rendkívüli előadássá.
A Gólem Fesztivál különleges felolvasószínháza lesz a G6 produkció. Kárpáti Péter íróiskolájának 8 tanulója kapta meg 2013-ban azt a feladatot, hogy újra értelmezzék és interpretálják az ősi zsidó történetet, a Gólem legendáját. 6 rövid történet, 6 báb és 6 stílus keveredik az előadásban.

süti beállítások módosítása