Ljubimov egyelőre nem tér vissza a Taganka színházba

Jurij Ljubimov egyelőre nem tér vissza a moszkvai Taganka színházba - közölte pénteken Szergej Kapkov, az orosz főváros kulturális felelőse, miután találkozott a neves orosz rendezővel.

Maga a művész azt nyilatkozta a megbeszélést követően, hogy átgondolja a kulturális osztályvezető Taganka jövőjével kapcsolatos javaslatait.
Jurij Ljubimov szerint még több alkalommal találkozniuk kell Kapkovval, hogy megvitassák az elképzeléseket.
"Most egy időre szünetet kértem. Megérthetik, a korom olyan magas, túl idős ember vagyok" - mondta a 95 éves rendező.
Szergej Kapkov tájékoztatása szerint a neves rendező nem beszélt arról, hogy bármely posztra visszatérne az általa 1964-ben alapított moszkvai Taganka színházba. Úgy vélte, a rendező sértettsége nem múlt el a színház kollektívájával szemben - írta a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap internetes változata.

jurijJurij Ljubimov 2011 júliusában hagyta el a Taganka művészeti vezetői és igazgatói posztját a társulattal kialakult ellentétek miatt. A munkát a Vahtangov, illetve az Ermitázs színházban folytatta. A magyar állampolgársággal is rendelkező neves színházi szakember január végén az MTI-nek elmondta: még mindig keserűen emlékezik a színházzal 2011 nyarán történt szakításra. Jurij Ljubimov szerint a Taganka "meghalt" azóta, nem akar fejlődni, és a társulat túlzottan önhitté vált.
Kedden a Taganka vezető színészei bejelentették: visszavárják Ljubimovot a teátrumba. Feliksz Antyipov, Tyimur Badalbejli, Dmitrij Muljar és Ljubov Szeljutyina szerint el kell ismerni, hogy megbukott a kísérlet, a nemzetközi hírű színházi szakember nélkül nem működik és nem is fejlődik a Taganka.

süti beállítások módosítása