Peter Brook Varázsfuvolája a Tavaszi Fesztiválon

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül március 29-én, pénteken a Fesztivál Színházban Peter Brook: Egy varázsfuvola című előadását láthatják a Művészetek Palotájában.

A Mozart Varázsfuvolája alapján készült előadásban nem zenekar, hanem Rémi Atasay zongorán szólaltatja meg a zene Franck Krawczyk által készített átiratát. 

Brook elhagyta a műből a mellékszereplőket, csak a legfontosabb figuráknak jut szerep: Paminának és Taminónak, Papagenónak és Papagénának, az Éj Királynőjének, Sarastrónak és Monostatosnak. Dima Bawab, Malia Bendi-Merad, Leila Benhamza, Anne-Emmanuelle Davy, Thomas Dolie, Antonio Figueroa, Virgile Frannais, Betsabee Haas, Alex Mansoori, Roger Padulles, Vincent Pavesi és Abdou Ouologuem felváltva játssza a darabot. Közülük kerül ki - pótolva a recitativókat - két prózai színész, ők viszik előre a cselekményt.

A vándorló lélek és az egymásra találás útja fogalmazódik meg Mozart operájában, a hagyományos szabadkőműves értelmezés teljesen hiányzik ebből a változatból - mondta az előadásról Peter Brook
A Brook-féle Varázsfuvola-adaptációt a párizsi Bouffes du Nordban 2010 végén mutatták be, a rendező ezzel az előadással búcsúzott a teátrumtól. A Théatre Bouffes du Nord-t és a Nemzetközi Színházi Központ számára újították fel 1974-ben, a színház Shakespeare Athéni Timonjával nyílt meg Brook rendezésében. A Gare du Nord közelében álló, egy laktanya helyén épült színház 1876-ban nyílt meg, nézőterén 530 hely volt. 1904-ben MoliereSzínházként működött, a világháborúk és a sorozatos gazdátlanság miatt bekövetkezett állagromlás okán 1952-ben bezárták. 1974-ben felújították, ma nemcsak színházi produkcióknak, hanem koncerteknek, zenei kurzusoknak is helyet ad.

Az előadásról képekben:

0

1.

varazs

2.

peter-brook-egy-varazsfuvola

3.

1

4.

2

5.

3

6.

5

7.

6

8.

7

9.

9

10.

8

11.

10

12.

Forrás: MTI, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása