Tíz opera húsz főszereplőjét keresik

Még közel egy hónapon át jelentkezhetnek az operaénekesek az Armel Operafesztivál első fordulóira, melyek ez alkalommal a párizsi Chatelet-ben és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zajlanak.

 

 

A 2013. és 2014. évben bemutatandó operák listáját valamint további információkat a versenyről itt olvashat:

 

VERSENYFELHÍVÁS


A 2013. évi Operafesztivál nyitó sajtótájékoztatójára március 28-án került sor.

 

A duplázó - nem a szokásos öt, hanem tíz opera főszerepeire válogató - verseny Havas Ágnes fesztiváligazgató szerint a ritka újdonságok egyike ebben az évben.

A duplázásért leginkább az énekesek lehetnek hálásak. Idén még a 2013-as és 2014-es Fesztivál szerepeire válogatnak egyszerre, a jövő évtől azonban már sosem az adott év, hanem az azt követő év szerepeit osztják ki, egy évvel több időt adva az énekeseknek a nehéz, általában kortárs szerepek megtanulására.

A duplázás rendkívül izgalmas szegedi második fordulót tesz lehetővé idén, hiszen a továbbjutó hatvan versenyző így tíz produkció képviselőinek - rendezőknek, szerzőknek, színházigazgatóknak, művészeti vezetőknek és karmestereknek - mutatkozhat be egyszerre.

A fesztivált 2008-ban alapító igazgató a sajtótájékoztatón elárulta, hogy egyébként sem a verseny, sem a Fesztivál szerkezetében nem várható drasztikus változás. Egy évben továbbra is öt operaprodukció mutatkozik be, ezek főszerepeit pedig a meghallgatásokon - színházi és hangi szempontok alapján kiválasztott - operaénekesek adják elő, ugyanúgy, mint a korábbi öt évben.

A Fesztivált ismét budapesti nyitókoncert indítja és exkluzív Díjátadó Gálaest zárja, az élő közvetítést az ARTE live streaming-je garantálja, a Mezzo Televízió pedig Fesztivál-részletekkel jelentkezik Intermezzo című műsorában.

Idén a Fesztivál két régi partnerrel, a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szerb Nemzeti Színházzal dolgozik, három partnerszínház (Isztambuli Állami Opera és Balett, English Touring Opera, Poznani Opera) pedig újoncként vesz részt.

 

operaverseny_2013_sajttaj_1

 

A tavalyi Fesztivál legjobbjának választott operaprodukciót, az Alföldi Róbert által rendezett Haláleset a családban (William Mayer, Center for Contemporary Opera, New York) címűt 2013. június 9-én, az idei Fesztivál legjobbját pedig 2013. december 4-én mutatják be Avignon-ban.

Az első forduló zsűrielnöki szerepét idén Gyüdi Sándor látja el Párizsban és Budapesten is. Hacas Ágnes elmondta: Gyüdi Sándor személye garantálja, hogy a zsűri döntése kiegyensúlyozott legyen, és maximálisan szem előtt tartsa a tíz opera húsz versenyszerepének hangi kívánalmait és karakter-elvárásait.

 

Gyüdi Sándor saját bevallása szerint a zsűrielnöki szerepen túl is minimum négy szerepben vett részt a mai sajtótájékoztón: Dr. Solymos László távollétében képviselte a Fesztivált nagy becsben tartó házigazdát, Szeged városát, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójaként a Fesztivál "házmesterének" tartja magát, és vezényli a színház idei Fesztivál-produkcióját is. Legkedvesebb szerepe azonban az "operarajongó szerepkör", melynek birtokosaként a Fesztiválhoz fűződő viszonyát leginkább az örömteli várakozás jellemzi. A különleges, érdekes, fontos, operakuriózumokat bemutató Fesztivál és a hozzá kapcsolt verseny a színházigazgató szerint hihetetlen lehetőség a magyar énekesek számára. Szeretné, ha ezt az énekesek is felismernék és végre megfelelő számban jelentkeznének itthonról, Magyarországról is.

 

operaverseny_2013_sajttaj_2

 

A sajtótájékoztatón részt vett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának dékánja, a szegedi Alliance Française elnöke, Dr. Csernus Sándor is, azzal a céllal, hogy bemutassa a Fesztivál és az Egyetem ez évben induló - a korábbiaknál jóval szorosabb - együttműködését.

A Szegedi Tudományegyetem eddig is többféle módon segítette a Fesztivál megvalósulását, libretto fordításokkal és a Fesztivál kiegészítő programjainak szervezésével, az idei év azonban fontos mérföldkő lehet a szegedi egyetemi polgárok és a Fesztivál által képviselt operaműfaj kapcsolatában.

A Fesztivál a diákok számára idén különleges kedvezményeket és szabadbérleteket biztosít annak érdekében, hogy ne a jegyek ára tartsa vissza őket ettől a különleges élménytől; a diákokat kulisszajárásokra és speciális programokra is várják a szervezők.

Az együttműködés keretében ebben az évben - első alkalommal - átadnak egy, az egyetemi oktatók szakmai zsűrije által odaítélt díjat is.

"Az még távoli álom, hogy operahuligánok éneklik szét a várost esténként, abban azonban biztos vagyok, hogy a kritikus tömeg összejött ahhoz, hogy egyet lépjünk előre" - tette hozzá Dr. Csernus Sándor.

 

 

operaverseny_2013_sajttaj_3

 

 

(forrás és fotók: Armel Operaverseny)

 

 

süti beállítások módosítása