Budapest100 - Csöpi néni Karádyról mesél

Ötven budapesti épület ünnepli 100. születésnapját 2013-ban, április 6-án és 7-én a Budapest100 rendezvénysorozat keretében.

bp100

 

 

A legtöbb helyen tartanak kerti pikniket, fotókiállítást vagy híres lakókról rendezett filmvetítést, előadást is, mint például az V. kerületi Nyáry Pál utca 9-ben, ahol az egykor ott élt Karády Katalinról meséli el emlékeit Csöpi néni, a ház legrégibb lakója - olvasható a program honlapján.
Nemcsak lakóépületek, de intézmények is várják a látogatókat: idén lesz száz éves egyebek mellett a II. kerületben jelenleg a Szabó Ervin Könyvtárnak helyet adó villa, amely egykor Márkus Emília színésznő otthona volt. Itt délelőtt Süle Ágnes művészettörténész tart sétát, délután pedig Sirató Ildikó színháztörténész előadását lehet meghallgatni.


A Vigadó téri hajóállomáson a Kossuth Múzeumhajón a 100 évvel ezelőtti dunai hajózás élményeit lehet átélni, az egykori Britannia és Béke szállóban (ma Radisson Blu Béke Hotel) pedig a Keep Swing Egyesület tagjainak segítségével az 1913-ban divatos tánclépéseket sajátíthatják el az érdeklődők.

A hétvégén kinyit az Igazságügyi Palota épülete is, ahol a Kúria elnökének dolgozószobáját, az elnöki fogadótermet és a dísztermet lehet megtekinteni. Több egyházi intézmény is jubilál ebben az évben: az Árkay Aladár által tervezett, a szecesszió építészeti remekművének tartott fasori református templomban Millisits Máté művészettörténész előadásai mellett az egyházközösség tagjai épületbemutató sétát tartanak, később pedig zenei áhítatra várják a látogatókat.


Kőbányán a Szent László-plébánián Sorg Antal építőmester munkásságát ismerhetik meg a látogatók Búzás Kálmán előadásában, amelyet toronybejárással egybekötött templombemutatás követ, a Kazinczy utcai ortodox zsinagógában pedig egy korszakalkotóan modern intézményt ismerhetnek meg a helyszínre érkezők.
Igazi időutazáson vehetnek részt a vendégek a századelőn számos világszabadalomnak is otthont adó Főtaxi 100 éves székházában, amely többek között annak - a Drost Tivadar német mérnökről elnevezett - készüléknek a központja is volt, amely először tette lehetővé a telefonos taxiirányítást.


Épületbejárást tartanak a kelenföldi hőerőműben, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) volt fertőtlenítő intézetében, a Széchenyi-fürdőben és a mozgásjavító intézetben is, ahol többek között korabeli filmhíradókat is vetítenek a látogatóknak.
A Budapest100 programhoz csatlakozó épületek listája a részletes programokkal és címekkel együtt itt található.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása