Még egy perc Örkénnyel - Vége a centenáriumi évnek

A Thália Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös rendezvénye zárja a groteszk egyik meghatározó írója, Örkény István tiszteletére szervezett országos centenáriumi ünnepségsorozatot.

Április 5–16. között három helyszínen, a fővárosi Thália és Bárka Színházban, valamint Remeteszőlősön beszélgetéssel, színházi előadásokkal, fotókiállítással és Örkény-emlékmű felavatásával várják a közönséget. 

Örkény István három örököse – Örkény Angéla, Örkény Antal és Radnóti Zsuzsa – így összegezte a centenáriumi ünnepségsorozatot: „A jubileumi év számos eseménye – amelynek döntő része spontán, közösségeknek köszönhető program volt – folyamatosan és látványosan bizonyította, hogy az életmű köztünk él. Alkotójának szelleme, írásai, ebben a nagyon gyorsan változó világban is aktuálisak maradtak és megszólítják az embereket, fiatalokat, időseket, a kultúra szeretőit és a kultúra létrehozóit egyaránt. Ezek az évfordulós események nekünk, Örkény István örököseinek, életre szóló élményt jelentettek. Külön köszönjük Oberfrank Pálnak, hogy ez az emlékévet záró mini fesztivál létrejöhetett” – olvasható a nyilatkozatban.

orkeny

 Április 5-én délután három órától április 16-áig a Thália Színház Mikroszínpadának klubhelyiségében tekinthető meg az Örkény képekben című fotókiállítás. Ugyancsak április 5-én fél négytől centenáriumzáró kerekasztal-beszélgetés helyszíne lesz a Thália Színház Mikroszínpada. Résztvevői: Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye, Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Hargitai Iván és Berényi Gábor rendező, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, Pádár Eszter, a PIM Örkény-kiállításának rendezője, Szebényi Ágnes, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, Sudár Annamária, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa, Reményi József Tamás, a Palatinus Kiadó művészeti vezetője és dr. Örkény Antal. A rendezvény házigazdája Lőkös Ildikó dramaturg. A beszélgetés végén 

portréfilmet vetítenek Örkény Istvánról.
Ezután, fél hattól a színház Új Stúdiójában lesz látható A Szkalla-lányok című előadás Béres Ilona és Tordai Teri főszereplésével. A produkciót Örkény István Macskajáték című műve alapján Berényi Gábor írta színpadra és rendezte. Ugyanezen a napon este fél nyolckor kezdődik az Arizona Stúdióban a Veszprémi Petőfi Színház Sötét galamb című előadása. Örkény ritkán játszott darabját Hargitai Iván állította színpadra.

orkeny istvanAz emlékév zárásaként egy különleges Örkény-emlékművet avatnak Remeteszőlősön április 6-án délelőtt 11 órakor. A "Ballada a költészet hatalmáról" című telefonfülkében, egy korabeli telefon segítségével, Örkény István népszerű egyperceseit hallgathatják meg felvételről az érdeklődők Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál tolmácsolásában. A telefonfülke elhelyezésének ötlete Oberfrank Páltól, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójától származik. A kezdeményezés mellé állt Szathmáry Gergely, Remeteszőlős polgármestere és a település képviselő-testülete, így született meg az az önkormányzati határozat, aminek köszönhetően látogatható lesz majd a fülke a Remete-szurdoknál. 
Az Örkény-centenárium záróaktusaként, április 16-án este hét órától mutatják be a budapesti Bárka Színházban a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Kulcskeresők című előadását Forgács Péter rendezésében.

Forrás: Színház.hu

süti beállítások módosítása