Vidnyánszky hét debreceni évada egy kötetben

A költői színház címmel megjelent a Csokonai Színház elmúlt hét évadáról szóló album. 184 oldalon 13 interjú, tanulmány és több mint 300 kép mutatja be a társulat közel 100 előadását, törekvéseit. A kötet április 2-tól megvásárolható a Csokonai Színházban.

A kötetről:

„Ez a kötet nem csupán összegzése annak a hatalmas munkának, amit elvégeztünk, hanem köszönetnyilvánítás is. Ez az album az Önöké, tisztelt nézőink, akiknek köszönjük a kitartást, a figyelmet és a felénk sugárzott szeretetet. És a miénk, a debreceni Csokonai Színház egész társulatáé is ez a szép könyv, mert ebben a hét évadban ez volt a mi közös életünk" – ajánlja az albumot Vidnyánszky Attila.

A kötet bemutatójára és dedikálására április 4-én, 16 órától kerül sor a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Az albumot Vajland Judit újságíró, Angi János és Turi Gábor mutatják be a nagyközönségnek és a társulatnak. 

A kötetet szerkesztette: Kornya István, tervezte: Kónya Ábel.
a koltoi szinhaz

Részlet A költői színház című könyvben megjelent Vidnyánszky-interjúból:

"Három nem túl sikeres vendégjáték emléke kísértett korábbról. Egyszer a Decameronnal jöttünk volna Beregszászból Debrecenbe, de a határon éppen akkor nem engedték át a buszunkat. Máskor a Dorottyának csak a felét tudtuk eljátszani az Aranybika Szálloda Bartók termében egy farsangi bálon, mert a közönség a szünetben úgy döntött, hogy inkább már fogyasztani szeretne. A Szarvassá változott fiút pedig talán csak a Törőcsik Mari iránti tisztelet miatt játszhattuk végig. A 2000-es évek közepén azonban „minden" megoldás érdekelt, amellyel megmenthetem az addig is nyomorúságos körülmények között működő, de akkora végképp ellehetetlenült beregszászi társulatomat. Annak a küzdelmes évtizednek az eredményeit nem akartam veszni hagyni, másfelől minden művészei törekvésem alapját ők adták és adják, erre alapoztam a Csokonai Színházban is.
És most, hét év után mit érez?
Egy sor csodálatos történet melengeti a lelkemet, és nagy szomorúságot érzek. Volt küzdelem, sok konfliktus és nehézség, de összekapaszkodásunk eredményeként komoly dolgokat vittünk véghez. A társulat minden tagját köszönet illeti, mert – valljuk be – embert próbáló iramban dolgoztuk végig az elmúlt hét évadot. Egy sor, lelkiekben a társulatot is, a közönséget is gazdagító előadást szültünk meg. Láttam feszülten figyelő, megrendült, katarzist átélő nézőket, és láttam derűs szemeket, olyanokat, amilyennek a körülöttünk lévő világot szeretném látni. És szomorúság van bennem, mert életünk egy fontos szakasza lezárult. Még nem teljesedett ki az a program, aminek lényegi részét ugyan már véghezvittük, bizonyítva, hogy lehetséges igényes művészszínházat csinálni vidéken is. Még sok évadra való tervünk volt, de – ahogy azt többször elmondtam már – a Nemzetit olyan ügynek tekintem, hogy kizárólag ezért vagyok hajlandó megválni a Csokonai Színháztól."

vidnyanszky

Fotó: Czeglédi Zsolt, magyarhirlap.hu

Az album tartalmából:
- Pátosz, nagyság, költőiség (Vidnyánszky Attila a Csokonai Színház hét évadjáról)
- Szász Zsolt: Csokonai „fűszerszámozott theátruma", Egészséges színházat akarok
- Vidnyánszky Attila és Rideg Zsófia a Halotti pompáról
- Vidnyánszky Attila – Kozma András: Tér és idő keresztjére feszítve (Mesés férfiak szárnyakkal)
- Előadásvilágok
- A Csokonai Színház nemzetközi kapcsolatai: Király Nina, Kozma András, Kulcsár Edit, Rideg Zsófia
- A színész dicsőséges teste – részletek Valère Novarina írásaiból, amelyek a debreceni Képzeletbeli operett kapcsán születtek
- A tradíció mélye és új utak keresése - opera és zenés színház
- Csokonai mozgókép 2006–2013
- Bócsi Krisztián fotóesszéje a Csokonai Színház kulisszák mögötti életéről
- Évadok, premierek, szereposztások | A Csokonai Színházban 2006 és 2013 között bemutatott előadások színlapjai
- Fesztiválok

Forrás: csokonaiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása