Négy nő és egy szelet történelem - Temesvári vendégjáték a Szkénében

Az alapításának 60. évfordulóját ünneplő temesvári Csiky Gergely Színház a Szkénében játszik április 3-án!

"A gardénia kényes virág. Szabadföldön fagypont alatt elpusztul. Sötétzöld, fénylő levelei között jázminillatú virágok nyílnak. Meglehetősen embert próbáló növény – valósággal kiköveteli a meleg nappalokat és a hűvös éjszakákat. Sajnos nagyon érzékeny és nehezen gondozható. Elvirágzás után nehezen lehet rávenni újabb virágzásra."

Az alkotók ajánlója:

Elżbieta Chowaniec fiatal lengyel drámaíró művét mutatja be áprilisban a temesvári Csiky Gergely Színház a Szkénében. Elżbieta Chowaniec 1982-ben született Krakkóban, Varsóban újságírást, majd Lodzban forgatókönyvírást tanult. Foglalkozott filmgyártással, újságírással és színházzal is. A Gardénia első drámája, mely négy nőről, négy egymást követő generációról, egy családról, a huszadik századról, és ezek viszonyáról szól.

gardenia temesvar szkene2

Az izgalmas és rendhagyó dramaturgiájú darabban megjelenő szereplők egyszerre kislányok, kisasszonyok, hölgyek, némberek, tündérek, boszorkányok, hercegnők és koszos cselédek, elvirágzott prostituáltak és kényeskedő dámák. Lányok, asszonyok, akik éhesek, akik vágyakoznak, verekednek, mocskolódnak, ölelkeznek, üvöltenek, sírnak, keringőznek. Koltai M. Gábor rendezésében az előadás nézői négy női generációt láthatnak, egy szelet közép-európai történelmet; ötven év pokoljárását, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmokat.

gardenia temesvar szkene3

A Gardéniában, mint egy görög tragédiában, nemzedékről nemzedékre örökíti sorsát egy sajátos női vérvonal. A darabban kirajzolódik négy portré - mögöttük pedig egy kontinensdarab. Bőröndjükben a történelem, bennük az örök, egyszerre iszonyú és mégis csodálatos Nő.
Az előadás díszlet- és jelmeztervezője a konstancai születésű, UNITER-díjas Iuliana Vîlsan, aki a latin nyelv megszállotjaként eredetileg klasszikus nyelveket tanult, majd ezután végzett képzőművészeti egyetemet. Jelmezt és díszletet a kilencvenes évek óta tervez, dolgozott már Bukarestben, Piatra Neamțon, Ploieștien és Temesvári Nemzeti Színházban is.
A Gardéniát Magyarországon a K.V. Társulat mutatta be Pelsőczy Réka rendezésében.
gardenia temesvar szkene5Nő I – Tokai Andrea
Nő II – Borbély B. Emília
Nő III – Lőrincz Rita
Nő IV – Tar Mónika
Díszlet- és jelmeztervező: Iuliana Vîlsan
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Rendezőasszisztens: Mátyás Zsolt Imre
Rendező: Koltai M. Gábor

www.szkene.hu

 

 

süti beállítások módosítása