Bécsben tanácskozik az európai operaházak szervezete

Közös konferenciát tart csütörtöktől vasárnapig Bécsben az európai operaházak szervezete, az Opera Europa és az európai opera és táncoktatás ernyőszervezete, a RESEO. A téma: a polgárság, a vitaindító előadását José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tartja.

A Magyar Állami Operaház 2007 óta vesz részt az Opera Europa munkájában. 2009-ben a budapesti dalszínház volt a szervezet őszi konferenciájának helyszíne. 
A bécsi konferenciára 32 ország 86 operaházának 350 vezető képviselőjét, köztük Ókovács Szilvesztert, a budapesti Operaház főigazgatóját várják. A programot előkészítő speciális munkacsoportok már szerdán dolgoznak, este pedig megnézik a Bécsi Állami Operaház Fidelio-előadását, amelyet Fischer Ádám vezényel.
A polgárság témakörben a fő hangsúly arra kerül, hogy minden európai polgárnak joga van az európai kultúrából részesülni. José Manuel Barroso csütörtöki előadása - ahogy a szervezet honlapján bejelentették - kitér arra, hogy a filozófia, az oktatás és a tudomány, a történelem, a színház - a kultúra minden rétege - és az emberszeretet egyaránt hozzájárul az európai fejlődéshez.

 

citizens

 

Barroso expozéja után plenáris ülés következik, a megnyitó előadásokat Dominique Meyer, a Bécsi Operaház, Roland Geyer, a Theater an der Wien, Robert Meyer, a Volksoper és Georg Springer, a szövetségi színházi holding vezetője tartja. A vitát Peter de Caluwe, a brüsszeli Theatre de la Monnai elnöke vezeti. 

Másnap szekcióülésekben folytatódik a munka, ezeken is részt Nicholas Payne, az Opera Europa igazgatója, Gerhard Dienstbier, a Bécsi Zsebopera művészeti vezetője, Katherine Heid és Isabel Joly, a RESEO társigazgatói. A munkacsoportok többek között olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint hogy miként lehet az opera etikai képzési központ, hogyan lehet a modern művészetoktatás az állampolgárságra nevelés eszköze, miként legyen az Európai Opera Napok a polgárság fogalmát támogató esemény.
A konferencia résztvevői csütörtökön a Bécsi Opera Parsifal előadását láthatják, amelyet a beteg Franz Welser-Möst helyett Fischer Ádám vezényel. Pénteken a Volksoperben Lehár A vígözvegy című művét nézhetik meg vagy a Bécsi Zsebopera produkcióját a Schönbrunni Kastélyszínházban.
Rainer Mennicken igazgató és Thomas Königshofer gazdasági vezető, David Puntney rendező a konferencia résztvevőinek bemutatják az április 11-én Philip Glass friss művével megnyíló új zenés színházat.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása