Kortárstánc-fesztivál Veszprémben

Kortárstánc-fesztivált rendez a Veszprémi Petőfi Színház a Latinovits-Bujtor Játékszínben péntektől-vasárnapig: három nap alatt három különleges, nemzetközileg is elismert előadást láthat a közönség.

Pénteken Vis-a-vis - találkozások A-val címmel Réti Anna produkcióját tekinthetik meg a nézők: az előadás 2012-ben elnyerte a Lábán-díjat, amely a magyar kortárstánc szakma legrangosabb elismerése.
Szombaton este Beszélj rólam! címmel Mészöly Andrea rendezését tekinthetik meg a nézők, egy olyan táncszínházi előadást, amelyben kerekesszékes művészek is szerepelnek. A produkció többek között Csontváry Kosztka Tivadar szellemiségét megidézve a fogyatékosság témáját járja körül.
Karc - szabad ötletek színészekre és táncosokra címmel a Tünet Együttes előadását vasárnap tartják a játékszínben. A Karc 2005-ben Veszprémben A tánc fesztiválján elnyerte a legjobb produkció díját, a Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a legjobb táncprodukció díját, a Budapest Fringe Fesztiválon pedig szakmai díjban részesült. A darab Számos európai országban sikerrel turnézott, többek között Bécsben a Theater Brettben, Prágában az Alfred ve Dvore színházban, Szabadkán a Desiré Central Station fesztiválon és Regensburgban a Dokumenta fesztiválon.

Az előadásokról:

Vis - a- vis - találkozások A-val
Réti Anna produkcióját tekinthetik meg a nézők április 5-én (pénteken) este hét órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Az előadás 2012-ben elnyerte a Lábán-díjat, amely a magyar kortárstánc szakma legrangosabb elismerése.
A jelenlét kérdését próbálja körüljárni a darab, úgy hogy különböző jelenlét-állapotokat hoz létre, és velük kísérletez. Réti Anna koreográfiájával felteszi a kérdést: vajon mi egy igazi találkozás feltétele? A válasz természetesen nagyon bonyolult. De talán a legfontosabb feltétel a jelenlét. Születése pillanatától kezdve figyelmével mindenki az őt körülvevő és benne zajló folyamatokat követi, jelen van. Fejlődésünk során ez egyre nehezebbé, bonyolultabbá, válik, ahogy tudatosítjuk a minket körülvevő világot.

img 9947 borovi d  niel

Fotó: Borovi Dániel

Koncepció, koreográfia, előadó: Réti Anna
Rendező asszisztens: Simányi Zsuzsanna
Meghívott koreográfus: Fehér Ferenc
Koreográfus asszisztens: Furulyás Dóra
Zenei szerkesztő: Barna Balázs
Zeneszerzők: Amos Ben Tal, Fehér Ferenc, Hildegard von Binge, Döme Zsolt, Godspeed you!Black Emperor, Hajas Tibor
Jelmeztervező: Retina
Tér és díszlet: Körmendy Pál
Fény: Bánki Gabriella

Beszélj Rólam!
Mészöly Andrea rendezésében tekinthetik meg a nézők a táncszínházi előadást - amelyben kerekesszékes művészek is szerepelnek - április 6-án (szombaton) este hét órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben.
"A világon mindennek megvan a maga határa, fajtulajdonsága, kiinduló pontja. Határa van a napnak, a hold és a csillagoknak, határa van a láthatárnak, a levegőáramlatnak, határa van a világosságnak, ízlés-érzés és az illatnak, határa van a hangnak, a szájnyílásnak, különféle nyelvalakulásnak, határa van a tengereknek, gránit, bazaltkőzeteknek, határa van az erdőterületeknek, nyíres-tölgyes fenyveseknek, határa van a szántóföldeknek, a búza, árpa, rozs felületeknek.” Az előadás többek között Csontváry Kosztka Tivadar szellemiségét megidézve a fogyatékosság témáját járja körül.

plakatflatten

Rendező: Mészöly Andrea

Előadók: Bruckner Csaba, Kövesdi László, Nagy Andrea, Tóth Károly
Zene: Avishai Cohen, Sainko Namtchylak, Lukács Levente
Fény: Pete Orsolya
Szövegek: Tarr Bence László: Korlátlan korlátoltság, Illyés Gyula: Az éden elvesztése, Tóth Károly: Létszomj

Karc a Tünet Együttessel
Karc - szabad ötletek színészekre és táncosokra címmel a Tünet Együttes előadását nézhetik meg a kortárstánc kedvelői április 7-én (vasárnap) este hét órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben.
A Karc a hétköznapok apró, rutinná merevedő mozzanatait, jelentéktelennek tűnő kliséit és közhelyeit alakítja humoros jelenetkollázzsá. Az előadás színész és táncos szereplői, egyben alkotói rövid, pimaszul egyszerű szkeccsekben, mindössze néhány kellék segítségével elevenítik meg a nagyvárosi élet, az elidegenedés visszatérő szituációit. A töredékességében is teljes látlelet egyszerre röhögtet és elgondolkodtat, ötvözve a táncot, a groteszk komédiát és a pantomimet.
A Karc 2005-ben Veszprémben A Tánc Fesztiválján elnyerte a „Legjobb produkció” díját, a Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a „Legjobb táncprodukció” díját, a Budapest Fringe Fesztiválon pedig szakmai díjban részesült. A darab Számos európai országban sikerrel turnézott, többek között Bécsben a Theater Brettben, Prágában az Alfred ve Dvore Színházban, Szabadkán a Desiré Central Station fesztiválon és Regensburgban a donumenta fesztiválon.

 

karc dusa gabor 3

Fotó: Dusa Gábor

Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Furulyás Dóra, Gőz István, Kövesdi László, Réti Anna, Szász Dániel
Zene: Barna Balázs, Márkos Albert
Fény és kellékek: Szirtes Attila
Kosztüm: Bodnár Enikő

süti beállítások módosítása