Kulturális vörös listával mentene színházakat Németország

A kezdeményezés a szervezők szerint sok múzeumot, könyvtárat és színházat menthet meg a bezárástól.

Húsz intézmény került fel a Német Kulturális Tanács által bevezetett, veszélyeztetett kulturális intézmények vörös listájára.
A Német Kulturális Tanács több mint húsz tartományi kulturális szervezet ernyőszervezeteként egy éve indította el a vörös listát. "A veszélyeztetett állat- és növényfajok vörös listájához hasonlóan azokat az intézményeket mutatjuk be, amelyeket a megszűnés veszélye fenyeget. A konkrét példák sokkal kézzelfoghatóbbá teszik a takarékossági politika hatásait, mintha az emberek csak száraz számokat ismernének. Célunk, hogy tudatosítsuk a felelősökben, milyen fontosak ezek az intézmények a régióban élő emberek számára" - mondta Olaf Zimmermann, a kulturális tanács ügyvezetője.

 

olaf
A listán szerepel többek között az Esseni Városi Könyvtár és a berlini Ifjúsági Kulturális Archívum.
Legtöbb esetben maga a veszélyeztetett intézmény jelentkezik. A kulturális tanács megvizsgálja a helyzetet és dönt arról, hogy az öt kategória közül melyikbe vehető fel az intézmény. A kategóriák a zárva kategóriától a "bezárás fenyegeti" besorolásig, a "veszélyeztetettség megszűnt" állapotig ölelik fel az intézmények helyzetét. A tényállást kéthavonta ellenőrzik.


A tanácsnál nagyok sok intézmény jelentkezik, a listára lényegesen többet is fel lehetne venni. "Mindig csak néhányat mutatunk be, hogy egyértelművé tegyük a cselekvés szükségességét. Nem akarjuk, hogy egyszerű panaszfallá váljon a lista" - fűzte hozzá az ügyvezető.
Zimmermann szerint az állam gondozásában álló kulturális intézményekért kell a legkevésbé aggódni. Az állam az elmúlt években kissé megemelte a költségvetést, bár a helyzet az egyes tartományokban jelentős eltéréseket mutat. Bajorországban és Baden-Württembergben nincsenek nagy problémák, de Szász-Anhalt, Mecklenburg-Előpomeránia, sőt Schleswig-Holstein és Szászország tartományokban a helyzet nagyon feszült.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása