Ráckevei Anna: "Kellett a kurázsi"

Ráckevei Annát, a leendő debreceni színházigazgatót a TV2 kérdezte.

Ráckevei Anna Jászai-díjas színművészt, érdemes művészt választotta meg a debreceni Csokonai Színház új igazgatójává három jelölt közül a városi közgyűlés a múlt héten. A színművész Gemza Péter koreográfussal közösen adta be pályázatát, miután Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház jelenlegi igazgatója sikeresen pályázott a Nemzeti Színház főigazgatói posztjára. A TV2 interjújában a színésznő elmondta, Gemza Péterrel mindent meg fognak beszélni a jövőben és együtt döntenek majd a Csokonai Színház ügyeiről. 

Arról, milyen változást fog hozni a vezetőváltás, Ráckevei Anna elmondta: "A pályázatot a folytonosság és a megújulás jegyében írtuk. Az a hármas egység, amelynek jegyében Vidnyánszky Attila vezette a színházat , tehát a hagyományőrzés, a korszerűség és a nemzetköziség, nekünk is fontos. Debrecen hagyománytisztelő város, de nem áll ellen a reformoknak sem, talán emiatt is van az a nagyon izgalmas pezsgés a városban. Debrecen sokszor nagy kurázsival teremt új dolgokat. Szerintem az is egyfajta kurázsit kívánt, hogy engem neveztek ki igazgatónak. Részemről is kellett kurázsi ahhoz, hogy nagy fába vágjam a fejszémet, de nyugodt vagyok. Amikor valaki azt kérdezte, honnan ez a nyugodtság, azt feleltem, hogy nagyon sok szeretet áradt felém az utóbbi időben a színházból és kívülről is, ez erőt ad, mert rengeteg bizalmat érzek irántam" - fejtette ki az új igazgató.

Arról, hogyan érintették a Vidnyánszky Attila körül kialakult viták, elmondta: "Fájdalmas az egész. A legfájdalmasabb az, hogy nem lehet a vitákat kivédeni, hogy méltatlanok és érthetetlenek. Ezek a viták nem a szakmáról szólnak, valamiféle hátsó szándékot, alantas szándékot vél az ember felfedezni bennük, ami nagyon fájdalmas."
A kérdésre, érdekli-e a politika, Ráckevei Anna elmondta: "Érdekel az, hogy hol élek, hogy éppen ki hol tart, mit tart fontosnak és melyik párt milyen üzenettel bombázza az embereket, de az lenne a jó, ha a politikai viták a parlamenten belül maradnának és a mi szakmánkat nem fertőznék meg ennyire."
Ráckevei Anna azt is elárulta, az első bemutatójuk szeptember 20-án, Vajda János két egyfelvonásos operájának premierje lesz Keszég László rendezésében.

A Színház.hu interjúját Ráckevei Annával itt olvashatják.

süti beállítások módosítása