"Egy évvel ezelőtt még ugráltam" - Gyimesi Pálma emlékezett

A 90 esztendős Gyimesi Pálmával készített interjút a Pepita Magazin. Szemléztük.

A Pepita Magazin cikkéből:
"Egy évvel ezelőtt még ugráltam, jöttem-mentem. Eszenyi Enikő pedig felhívott, hogy az előadásban egy öreg házaspárra van szükség" - mesélte Gyimesi Pálma, aki a Vígszínház A lovakat lelövik, ugye? című előadásában Lázár Egonnal alkotott egy párt, aki évtizedekig volt a Vígszínház gazdasági igazgatója.
"Először Pándy Lajost kérték fel, de ő azt mondta, hogy már nem vállal semmit. És Egon olyan aranyos volt, hogy elvállalta. Mindenki nagyon imádta ezért. De azóta én már nem vagyok benne a produkcióban, mert nem tudok rendesen járni" - árulta el a színésznő.
Gyimesi Pálma pályája kezdetéről így mesélt: "Nekem volt egy nagysikerű vizsgám, ezért a Vígszínházba szerződtettek. Csakhogy nem nagyon kaptam szerepet, de nem is voltam jó. A szerződésem lejárt, és nem hosszabbították meg. Ekkor mentem vidékre. De akkor már kitört a háború, úgyhogy anyám lejött értem Győrbe karácsony előtt, és azt mondta, hogy már Bicskénél vannak az oroszok, idő sincs senkinek szólni, fölpakolt. Így bármennyire is csúnya dolog, elszöktem a színháztól, mert anyám közölte, hogy haza kell mennem. És igaza is volt, mert arról a vonatról, amivel mi utaztunk, azt mondták, hogy az utolsó volt, amely be tudott jönni Budapestre" - emlékezett Gyimesi Pálma.

gyimesi palma

Fotó: Diósi Imre, pepitamagazin.com


A színésznő a háború utáni évekről is mesélt, arról, hogy  egyik színházból a másikba ment, mindenhol jelentkezett. "Képzelje el azt a szituációt, amikor ott, a szobában azt kérik: 'Na, akkor mutasson valamit!' Borzasztó volt egy irodában például Moliére A nők iskolája című darabjából elmondani egy részletet. Aztán Tapolcai Gyula Budán nyitott egy színházat, és először a Rang és mód című Szigeti József-darabot mutatta be, olyan szereposztással, amelyben akkora színészek is játszottak, mint Vízvári Mariska néni, Bartos Gyula bácsi, és Bessenyei Ferivel mi voltunk a fiatal szerelmespár. Nem voltak még tömegközlekedési eszközök. Biciklivel jártunk próbára. Így közönség sem volt, úgyhogy megbukott a színház, és megint ott álltam szerződés nélkül. Egyszer csak a Pódium Kabaréból szólt valaki, hogy Kertai Lili, aki akkor nagy sztár volt, igen szép kis nő, megbetegedett. Beugrottam a szerepébe, és ott maradtam a Pódium Kabaréban. Egészen addig, amíg el nem mentem jelentkezni a Vígszínházba, ahol meghallgatás volt. Ez olyan jól sikerült, hogy száz estére szerződtettek" - idézte fel emlékeit a színésznő


A teljes interjú a Pepita Magazin márciusi számában olvasható.

süti beállítások módosítása