A Sorstalanság adaptációja New Yorkban

Kertész Imre regényének felolvasószínházi adaptációját tartják a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a New York-i TheaterLab színházban 2013. április 16-án.

A produkcióról:

New Yorkban, a Manhattan szívében újonnan nyílt TheaterLab színházban mutatja be felolvasószínház keretében angolul a Nobel-díjas Kertész ImreSorstalanság című regényének színpadi adaptációját a New York-ban élő és játszó magyar színész, Boncz Ádám. A Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, a különleges színházi élmenyt ígérő esten úgy hangzanak el részletek el a Sorstalanságból, hogy bár a szöveget lerövidítették és dramatizálták, a történet egésze mégsem sérül.

A produkció nemzetközi alkotógárdával készült. A dramaturg Visky András, a Kolozsvári Magyar Színház dramaturgja és művészeti aligazgatója, a darab díszlettervezője Lydia Andrioti, görög képzőművész, a mű fordítója a brit Tim Wilkinson, az előadás rendezője a neves New York-i rendezőnő Gia Forakis, előadja Boncz Ádám, színművész.
A színházi esttel Kertész Imre örökérvényű gondolatainak életben tartása, írói munkássága egyik legnagyszerűbb művének tolmácsolása az amerikai közönségnek, s nem utolsó sorban a magyar kultúra külhoni népszerűsítése a cél. Köves Gyuri történetének felidézésével méltó megemlékezés a Holokauszt magyar áldozatairól.
Az est fő támogatói a Rónai & Rónai ügyvédi iroda, az Amerikai Népszava Szabadság, a Fractured Atlas és Andrew Romay.
Poster finalAz alkotókról:
Boncz Ádám (színész) 2003-ig a Szegedi Nemzeti Színház társulatának volt tagja. Játszotta többek közt Aljoskát a Éjjeli menedékhelyben, Fegykát a Hegedűs a háztetőnben, Lucretiót az Anconai szerelmesekben és Arthur Rimbaud-t a Teljes napfogyatkozásban. 2001-ben Arany Titán díjra jelölték, mint legígéretesebb fiatal művészt.
2007-ben felvételt nyert a legendás New York-i Lee Strasberg Theater and Film Insititute-ba, aminek elvégzése után szerepet kapott az Oscar-díjra jelölt rendező, Josh Fox két darabjában is (Auto Da Fe és Reconstruction című produkciókban) valamint egyik főszereplője volt az Off-Broadway-n futó "Neither Heaven nor Earth" című drámának. További szerepei többek között: Moonchildren (West End Theater), Goldilocks Zone (Triskelon Arts Center), Hypnotik (Theater for the New City).
Egyik alapító társulati tagja a több neves Broadway színészt is alkalmazó Gia Forakis & Company-nak, egyik alapító művésze a Hybrid Theater Works-nek., valamint tagja az Actors Theater Workshop-nak. 2012 januárjában megszervezte és koordinálta az első Times Square International Theater Festival-t, ami 16 produkciót látott vendégül a világ minden tájáról, és adott lehetóséget arra, hogy Manhattan szívében bemutathasságk előadásaikat.

 

Adam Boncz
Gia Forakis New York-i rendező. A Yale Egyetem és a New York University rendező szakán végzett, Rendezéseivel New York színházaiban egyre nagyobb ismertségre tett szert.
Jelentősebb rendezései: a Song from the Uproar című mulitmédiás opera a The Kitchen-ben, az óriási közönség - és kritikai sikert arató Sirály előadás a Theater for the New City-ben, aminek révén meghívást kapott Londonba, hogy a legendás Peter Brook-kal dolgozhasson, Blue Before Morning a Daryl Roth Theater-ben, amiért a legjobb rendező kategóriában NY Innovative Theater Awards-ra jelölték, a 2009-es Pulitzer díj jelölt Aditi Brennan Kapil: Love Person a Marin Theatre Co.-ban, az I want what you have, a Women’s Theatre Project-ben, és az általa írt Love in Space Time. Forakis az Amerikai Rendezők és Koreográfusok Egyesületének tagja, valamint alapítója a több neves Broadway színészt is tagjai közt tudó Gia Forakis & Company-nak. Forakis rendezései mellet színészmesterésget is tanít Európában és az USA-ban egyaránt.

gia forakis
Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, egyetemi tanár, színházi teoretikus. A Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója. 1990-ben kezdett dramaturgként dolgozni a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 2002-ben Budapesten szerzett DLA címet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyetemi tanári pályáját a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékén kezdte (jelenleg ugyanitt docens). Írói munkásságáért 2009-ben József Attila-díjjal tüntették ki.
Pályája során nagy nevű rendezők egész sorával dolgozott (leggyakrabban Tompa Gáborral). A Kolozsvári Állami Magyar Színháznál több mint 40 előadás létrejöttében vett részt dramaturgként, drámáit magyar, román és amerikai színpadokon is bemutatták. A 2009-2010-es tanévben a michigani Calvin College vendégtanára volt. Legutóbb New York-ban, a Megöltem anyámat című darabját játszották elsöprő sikerrel a neves LaMama színházban.
Lydia Andrioti (díszlet és jelmeztervező) Görögországban született, New York-ban élő képzőművész. Az Athens School of Fine Arts és a New York-i Pratt Institute végzett képzőművész szakon. Nemzetközi munkái között tudható: Cultural Industry, Folklore and Cliches az athéni VOX Music Theatre-ben, Photogrpahy Group Show a Bios Space-ben, Gemine Muse az írországi Crawford Gallery Museum-ban és Kodra a Group Show at Art Box Gallery-ben Görögországban. Díjai: Distinction Award, Athens School of Fine Art, "Papadiamantis" National School Painting Prize.

Sorstalanság

2013. április 16. 19:30

TheaterLab NYC, 357 west 36th street New York
További információ és jegyfoglalás: www.fatelesstheplay.com
+1 (646) 944-4914

süti beállítások módosítása