Csongor és Tünde - Gemza Péterék zárják a Tavaszi Fesztivált

Vörösmarty Mihály verses drámája, a Csongor és Tünde alapján, összművészeti produkció készült.

Vörösmarty Mihály verses drámája, a Csongor és Tünde alapján, Weiner, Bartók és Liszt zenéjére készült az az új összművészeti produkció, amely vasárnap este látható Kocsár Balázs vezényletével a Művészetek Palotájában a Budapesti Tavaszi Fesztivál záró előadásaként. A produkció rendező-koreográfusa Gemza Péter.

Kocsár Balázs egészítette ki Weiner Leó drámához komponált kísérőzenéjét, a mozitechnikát is alkalmazó látványt Jankovics Marcell tervezte. Kocsár Balázs karmester, a Tavaszi Fesztivál zenei vezetője Bartók Két képével (Virágzás, A falu tánca), valamint LisztKrisztus című oratóriumának egy tételével egészítette ki Weiner kompozícióját.

Kocsár Balázs elmondta, a művek a keletkezésük korát tekintve közel állnak egymáshoz, így stílusában is egységesnek tetsző, mintegy másfél órás zenei anyag állt elő. "Nem akartunk bőbeszédűbbek lenni, a Gemza Péter és Jankovics Marcell által kialakított dramaturgiai ívet teljesnek érzem. Két autentikus népdal is elhangzik, Herczku Ágnes énekli őket. Az előadás egyik érdekessége, hogy ő játssza - táncolja - Tünde szerepét" - emelte ki a karmester.

balazs kocsar

Kocsár Balázs

Weiner Csongor és Tündéje egyfelvonásos táncjátékként ismert, 1969-ben mutatták be utoljára a budapesti Operaházban Eck Imre koreográfiájával.
Jankovics Marcell tervei alapján Major Kata és Major Péter készítette az animációt. "Úgy dolgoztunk együtt, hogy elmondtam nekik, mit képzelek el a színpadon táncban, e szerint formálódtak az animáció részletei. Egy hatalmas tüllfüggöny feszül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadának hátterében, amelyre a képeket vetítve a nézőnek az lehet az illúziója, hogy a csillagos ég alatt ül - tért ki rá Gemza Péter.

 

Gemza-Péter

Gemza Péter

A Magyar Állami Népi Együttes két tagja személyesíti meg Csongort és Tündét. Kiss Zoltán lesz a királyfi és Herczku Ágnes pedig Tünde. Az énekesnő néptánc és modern tánc tanulmányokat is folytatott, sokféle tudását kamatoztatja most Gemza Péter. Debreceni táncosokat, kaposvári színész hallgatókat, volt Honvéd táncszínházi kollégát, illetve korábbi tanítványokat hívott meg a produkcióra a rendező-koreográfus. 
A mozgásvilágról szólva Gemza Péter elmondta: nem balettet táncolnak, de a tündérvilág ábrázolásában az "emelkedettség" érvényesül a karakterszereplők föld közeliségével párhuzamosan, a zene és a cselekmény romantikus stílusát követik. Ahogy az animáció fejlődött és egyre beszédesebb lett, letettek az eredeti tervről, hogy a dráma vagy egy-egy részlete megszólaljon. A mítosz történetiségére és a gyökereinek közös európai voltára a szöveg nélkül jobban rávilágíthatnak.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása