Don Juant próbál Zsótér a Maladypével

Zsótér Sándor vezetésével megkezdődtek a próbák a Maladype Színház május 5-i bemutatójára.

A Maladype ajánlója:
Annak is, aki soha nem olvasott Don Juan-történetet, nem látott sem opera-, sem színházi előadást, Don Juan nevének hallatán egy elég határozott alak jelenik meg: a csábító, az ellenállhatatlan férfi archetípusa. De miben áll a vonzereje? Abban, hogy nem hétköznapi? A szép külsőben? Az előkelőségben? A gazdagságban? A lefegyverző pofátlanságban? Molière és Brecht darabjában Don Juan a házassággal veszi le a lábukról a nőket, vagyis a lehető legerényesebb, legbiztonságosabb és a leghétköznapibb élet ígéretével. 

moliere 8

Pofátlanul közhelyes. És talán ebben rejlik a titok. Nem neki van démonikus csábereje, hanem a mi vágyainkat használja ki. A mi hiányérzetünket az élettel szemben, a kalandra, valami gazdagabb, teljesebb, izgalmasabb életre való szomjunkat. Brecht megfordítja a dolgot. Nem Don Juan alakja az érdekes, hanem az, hogy miért teremtünk magunknak Don Juanokat? Szidalmazzuk, elítéljük,  mégis vonzódunk hozzájuk.

moliere 5

Zsótér Sándor, a darab rendezője, és Ungár Júlia fordító, dramaturg a Maladypében készülő előadás során ezekből a kérdésekből indult ki. A színészekkel együtt azokat az ellentmondásokat, élethazugságokat vizsgálják, amelyekben a hétköznapi ember élete eltelik. 

Bertolt Brecht darabjának próbái március 30-án kezdődtek, a nyilvános főpróba május 4-én, a bemutató pedig 5-én lesz a Maladype Bázison. A darabot májusban még kétszer játsszák Budapesten, egyszer pedig Kecskeméten. Az előadás az NKA támogatásával jön létre.

moliere 19

Bertolt Brecht: Moliére Don Juanja

Rendező: Zsótér Sándor

Fordító és Dramaturg: Ungár Júlia
Díszlet: Ambrus Mária
Jelmez: Benedek Mari
Játsszák:
Kerkay Rita, Tankó Erika, Lendváczky Zoltán, Nagy Norbert, Orosz Ákos, Pallag Márton
Bemutató: 2013. május 04., 05.
Maladype Bázis (VIII. Kerület, Mikszáth tér 2.)

süti beállítások módosítása