A New York Times írt a Nemzeti Színházról

A német, osztrák és svájci közszolgálati műsorszolgáltató társaságok által közösen működtetett 3sat kulturális televízió budapesti riportot sugárzott a Kulturzeit című műsorában, melyben a Nemzeti Színházról is szót ejtett. Ezt tette cikkében a New York Times is.

A 3sat honlapján közzétett anyag címe: Schlechte Verfassung, amely rossz alkotmányként, illetve rossz testi, szellemi állapotként is fordítható. A magyar értelmiségieket és Prőhle Gergelyt, a Külügyminisztérium uniós kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát is megszólaltató műsorszám szerkesztője, Tilman Jens megjegyezte: Magyarországon "fagyossá vált a légkör, amióta Orbán Viktor hatalomra került. Jaj annak, aki ellenáll neki vagy pártjának". A 3sat beszámolójában foglalkoztak egyebek között a Nemzeti Színház élén történt váltással. Prőhle Gergely ezzel kapcsolatban kifejtette: eddig liberális igazgató vezette a színházat, az új vezető irányítása alatt pedig talán a keresztény-konzervatív irányba mozdul el az intézmény, amiben nincsen kivetnivaló.

 nemzeti

 

A New York Times is terjedelmes cikket szentelt a Nemzeti Színháznak. Jonathan Levi Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabjáról ejt szót, ami kritikus áthallásokat fogalmaz meg a Reagan-rezsimmel szemben. Most, mondja Levi, Alföldi Róbert színházában úgy adaptálta a román-amerikai Andrei Serban rendező a darabot, hogy az áthallások inkább a magyar állapotokra utalnak. A darab „az elmúlt időszak legnagyobb színházi sikere” - fogalmaz a szerző, aki szerint az igazgatóváltás oka a politikában keresendő, hiszen egyes törvényhozók az elmúlt két évben bírálták Alföldi politikai nézeteit, és az eltávolítására szólítottak fel. Ugyanakkor a New York Times szerzője szerint az Angyalok Amerikában előadásait záró tapsvihar inkább Alföldi kultúrpolitikai szerepének szól, nem színpadi munkájának.
Levi Vidnyánszky Attiláról, és a Nemzeti-pályázatot elbíráló Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi kulturális államtitkáráról, L. Simon Lászlóról is ír, egyértelműen definiálja, hogy nem állnak közös platformon a homofób és rasszista Jobbikkal.

Forrás: New York Times, HVG, MTI

süti beállítások módosítása