Freskók között A Csárdáskirálynő

Pénteken Lemebergben lépett fel az Operettszínház társulata A Csárdáskirálynővel, ukrán közönség előtt. A nyugat-ukrajnai turnéról és a lembergi előadásról ezúttal Kerényi Miklós Gábor és Vadász Zsolt mesélt a Színház.hu-nak.

„Nagy élmény Ukrajnában játszani! A Lembergi Opera, ahol ma este felléptünk, igazi Monarchia korabeli színház, a legszebb épületek egyike Lembergben, gyönyörű freskókkal, remek akusztikával!” – kezdte az élménybeszámolót, Kerényi Miklós Gábor, aki elmondta ezen az estén is bebizonyosodott, hogy a magyar operett valódi értéket képvisel, és a világ bármely pontján megszereti ezt a műfajt a közönség. „Ma este nem egy igazán operett kedvelő közönség ült be a lembergi Operába, a végére mégis nagyon megszerették a darabot, és sikert aratott az előadás. Nagyon jó érzés volt ennek a közönségnek játszani, mindig öröm, ha boldoggá tudunk tenni a nézőket” – árulta el az Operettszínház direktora.

lembergi opera
Az ukrajnai turnéra három autóbusszal utazott a társulat, 120 színész, zenész, táncos és technikai személyzet. A díszletet két nagy teherautón szállítják. „A mostani út komoly erőbefektetést igényelt mindenki részéről, a kamionoknak át kellett vergődniük a Kárpátokon. A mai fellépésre hét órát buszoztunk, a műszak egész éjszaka dolgozott, így állt össze a díszlet az előadásra” – avatott be Kerényi Miklós Gábor, hozzátéve, hogy minden nehézség és kényelmetlenség, amivel a turné jár megéri a fáradságot.

 csárdaskiralynő lemberg

 

„Bár a közönség reakciója a legfontosabb, a társulatot már önmagában az is boldoggá teszi, hogy jól teljesít, ez remek érzés” – mondta a direktor. „A külföldi fellépéseknél is mindig az a feladat, hogy minőséget nyújtsunk a közönségnek. Ennek érdekében nem vagyunk hajlandóak semmiben kompromisszumot kötni, akkor sem, ha esetleg ez anyagilag is több áldozatot kíván. Visszük a saját díszleteinket, kiharcoljuk a megfelelő világítást, nem lépünk fel kisebb zenekarral. Mindez nagyon fontos. Ennek köszönheti az Operettszínház a külföldön elért sikereit” - hangsúlyozta a főigazgató.


csárdáskirálynő ukrajna
A lembergi Csárdáskirálynő előadás Edvinje Vadász Zsolt volt, aki Kerényi Miklós Gáborhoz hasonlóan úgy érezte, hogy sikerült megfogni az ukrán közönséget. „Az volt a legcsodálatosabb ebben az előadásban, hogy a ma esti közönség, bár nem látott eddig túl sok operettet, az első pillanattól fogva ráhangolódott A Csárdáskirálynőre. Rendkívüli módon magukba szívták az operett hangulatát, a végén állva tapsoltak. Remek érzés volt ezeknek az embereknek játszani” – árulta el az előadást követően Vadász Zsolt, és hozzátette, hogy bár a magyar nyelvű előadást feliratozták, megtanultak pár mondatot ukránul, és azokat becsempészték az előadásba, a közönség pedig kitörő örömmel fogadta az anyanyelvükön elhangzó póénokat.

 

operett lemberg

 

Vadász Zsolt is rutinos turnézó, így számára és a társulat többi tagja számára sem jelent problémát, ha egy teljesen ismeretlen környezetben kell fellépniük. „Az Operettszínház csapata világszerte Ázsiától, Nyugat-Európán át Amerikáig annyi színpadon játszott már, hogy elég hamar hozzászokunk bármilyen új helyszínhez. Nem szokott bennünket meglepetés érni külföldön, a technikai, művészeti felkészültségnek és rutinnak köszönhetően tudjuk hozni a színvonalat, ebből soha nem engedünk” – mondta Zsolt. A turnék alkalmával természetesen a társulat szakít egy kis időt a kikapcsolódásra is. Vadász Zsolt szerint a sikeres előadás mellett az is nagy élmény volt számukra, hogy megismerhették a várost, volt idejük megnézni Lemberget, vagy Lvivet, ahogy az ukránok nevezik.
A Csárdáskiráylnő dallamai legközelebb Ivano-Frankivszkban csendülnek fel, vasárnap este.

 
Kodova Michaela, színház.hu Fotó: lviv-online.com, opera.lviv.ua

süti beállítások módosítása