Meghalt Löffler István, a Madách Kamara Színház művészeti titkára

Meghalt Löffler István, a Madách Kamara Színház művészeti titkára. A színházi szakembert szombaton, életének 75. évében érte a halál.

Löffler Istvánt, az egykori Madách Kamara Színház legendás művészeti titkárát a Madách Színház és az Örkény István Színház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek - tudatta a két budapesti színház az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Löffler István 1939. január 29-én született. 1959-től, húszéves kora óta volt a Madách Színház tagja. Ez volt első és egyben utolsó munkahelye, 2003-ban innen ment nyugdíjba.

 

Löffler István
Löffler István színpadi díszítőként évekig a legnehezebb fizikai munkát végezte, az állandó létszámhiány miatt szinte éjjel-nappal a színházban volt - emlékezett meg róla Götz Béla díszlettervező. "Intelligenciája, színházszeretete és zenei műveltsége - különleges opera felvételeit a Bartók Rádióban mutatta be - hamarosan kiemelte őt társai közül" - idézte fel a díszlettervező.
Mint írta, először helyettessé, majd színpadmesterré nevezték ki. Olyan csapatot épített maga köré, amely őt nem főnöknek, hanem szinte családfőnek tekintette. Amikor 1977-ben megüresedett a Madách Kamara Színház művészeti titkári széke, Ádám Ottó Löffler Istvánt nevezte ki a feladatra.
"Ettől kezdve Ő lett apja, anyja, magántitkára és önkéntes szolgája mindannyiunknak abban a házban. Szezonban reggel kilenctől éjfélig minden nap számíthattunk rá, ha Hofi játszott, akkor hajnalig is velünk maradt. Régi díszítőinek lakásügyeit és Mensáros külső fellépéseit egyforma gonddal intézte" - olvasható a visszaemlékezésben.
Löffler István halálával végleg búcsúznak szűkebb otthonunktól, a Madách Kamara Színháztól is, amelynek épületében ma már az Örkény Színház működik - írta.

süti beállítások módosítása