Szoborrá avatom - Juhász Kata szólótánccal jelentkezik

Április 10-én 20.00 órai kezdettel kerül bemutatásra a Jurányi Inkubátorház Nagyteremében Juhász Kata koreográfus Szoborrá avatom (That’s alright with me) című új szóló előadása.

Az alkotók ajánlója:

Itt a szoborállítás is állítás. Mint ilyen: lehet igaz és lehet hamis. Ennek megfelelően állhat a szobor helyettünk és állhat közénk.

Itt a szoborállítás is egyfajta állítás. Affirmáció. Nyilvános formájában leginkább az eskü műfajával rokon. Igazsága olykor megkérdőjeleződik. Ez hatással van a nyilvánosságot adó közösség életére.
A szobor ebben az értelemben médium. Egy olyan médium, amelynek társadalmi szerepe mellett esztétikuma van. Ragyogása olyan, mint a szirének éneke.
A szobor bálvány. Eszköz az ideológia avatott és avatatlan szakmunkásainak kezében. Lehet fából, vasból és lehet karikából.
A szobor legméltóbb helye egy gépkocsi orrán van. Egy kilométerkő egy helyet jelöl, egy szobor irányt mutat.

 

thatsalright

 

A tánc, az installáció, a videómunka, a koncert és a performansz elemeit magába olvasztó rendhagyó előadás látlelet a közösség, a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszeréről: egyszerre szertartás, beavatás, rítus. 

Az előadás színpadképét Jeff Koons Made in Heaven, Popeye és korábbi, Statuary című sorozata ihlette. A produkcióban látható felfújható játékok mindennapi életterünk szimbólumai, amik egy háromszög alakú erőteret hoznak létre. Mindegyik szimbólum a társadalom egy-egy jellemző attitűdjére utal, a köztük lévő kapcsolat pedig viszonyrendszereinket jelképezi. A táncos és a zenészek ebben a térben játszanak és mozognak, miközben megtalálják, megfogalmazzák saját viszonyukat egymáshoz, a közönséghez, az aktuálisan fennálló hatalomhoz és annak bálványaihoz.

 

 

Juhász Kata koreográfus, táncművész 1996 óta készít önálló koreográfiákat és szóló előadásokat. 1998 és 2006 között a Frenák Pál Társulat szólistája volt: a társulat teljes repertoárját táncolta. Az együttessel vendégszerepelt mind európai, mind távol-keleti színházakban és fesztiválokon. 2006-ban megalapította saját társulatát, amivel rendszeresen fellép Budapesten és Európa külnböző rangos táncfesztiváljain. Jelenleg Like me, like me és a Rossz tanuló felel című középiskolásoknak szóló beavató táncszínházi, drámapedagógiai programjával turnézik országszerte.

 

Juhász Katáról saját szavaival:

 

Kezdet: Jött a gimnázium, és választani kellett a versenysport vagy a tanulás között. Én a tanulást választottam, és ekkor kezdtem el táncolni.

Orvos: Családi hagyományról van szó, édesapám orvos, és ha valaki megkérdezte tőlem, mondjuk négyéves koromban, mi szeretnék lenni, akkor „színésznő-orvos”, „villamosvezető-orvos”, és hasonló párosításokról számoltam be. Az orvos mindig benne volt. Én is elvégeztem az egyetemet. Olyan mesterekkel találkoztam táncos tanulmányaim során, akik elhívtak magukhoz táncolni. Az orvosi egyetemen pedig nem volt olyan karizmatikus tanárom, „mesterem”, aki lelkesített volna.

Ugyanaz?: Hallottam már több koreográfustól, hogy az ember mindig ugyanazt az egyetlen darabot próbálja csinálni, csak mindig másképp. Ebben a „mindig másképp”-ben azért ott van a kísérletezés. Én egy fenékkel sok lovat szoktam megülni. Például amellett, hogy az orvosi egyetemre jártam, Franciaországba jártam táncot tanulni, közben musicalekben táncoltam a Vígszínházban, vagy, ha már nagyon kevés pénzem volt, akkor elmentem táncolni az éjszakába is, egy éjszakai show-ba, de persze csak a megélhetés miatt.

Frenák Pál: Ő nem úgy fogta fel a kapcsolatot, hogy ő a mester. Párbeszéd volt köztünk, s egy idő után én is másfelé kezdtem el fejlődni, meg ő is másfelé. Másrészről meg ott van a megszokotthoz való ragaszkodás. A művészi munkában az elején nehéz volt nem olyat csinálni, amilyet ő, egy-két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy teljesen le tudjak róla válni, de persze mindezek mellett viszem tovább azt, amit tőle tanultam a saját stílusomban.

Milyen?: Nehéz szavakkal kifejezni egy-egy táncos saját stílusát. Van olyan darabom, ami tiszta tánc, nagyon formai, nagyon erős esztétikuma van, és talán az esztétikum felülírja a mondanivalót, és van olyan darabom, amiben kevesebb, akár alig van tánc, egészen elmegyek a fizikai színház felé, sőt még szavalok is.


Szoborrá avatom 03

Juhász Kata Társulata:

Szoborrá avatom (Thats alright with me)
Alkotók:

Koreográfia, tánc: Juhász Kata

Zenészek, zeneszerzők: Márkos Albert, Hock Ernő

Videó: Sztojánovits Andrea

Dramaturg: Gina Serbănescu

Rendezőasszisztens: Bereczki Csilla

Konzuláns: Lóky Tamás

Külön köszönet: Aleka, Hajdú András, Komenczy Norbert

 

Az előadás az EMMI, a Nemzeti Kulturális Alap, a Műhely Alapítvány, a Fügeprodukció, a Jardin d'Europe, a 4 Culture Association, a SÍN Kulturális Központ és az Aulea Alapítvány támogatásával jött létre.

 

 

1027 Bp, Jurányi u.1.
Hétköznap: 16:00-20:00
On-line csak normál jegyeket lehet vásárolni.
A www.fugeprodukcio.hu oldalon a normál jegy vásásrlásnál nincs plusz kezelési költség, míg a többi felületen van.

süti beállítások módosítása