Gobbi 100 - Megidézik a legendás Csirkefejet

Egy legendás előadást idéznek meg április 12-én a Bajor Gizi Színészmúzeumban: a Katona József Színház egykori "Csirkefej"-előadására emlékezik a szerző Spiró György, a rendező Zsámbéki Gábor, valamint Csomós Mari és Thuróczy Kati.

csirkefej

 

Jelenet a Csirkefej című előadásból (1986: Gobbi Hilda és Papp Zoltán)

 

Múltidézés a Színészmúzeumban:

A „Gobbi 100” elnevezésű programsorozat Gobbi Hilda előtt tiszteleg a művésznő születésének centenáriuma alkalmából.

Az OSZMI havi rendszerességű beszélgetéseinek aktuális áprilisi témája egy előadás, mely Spiró György és Gobbi Hilda nagy találkozásából született a Katona József Színházban. Átütő erejű, szokatlan hangvételű, korszakalkotó produkció volt, főszerepben Gobbi Hildával a Vénasszony szerepében, melyet Spiró kifejezetten a művésznő számára írt.

Ezt az emblematikus előadást idézik meg az egykori alkotókkal és az előadás részleteinek vetítésével.
Vendégek: Csomós Mari, Thuróczy Kati, Spiró György és Zsámbéki Gábor.
Belépő: 500 Ft

 

 

Kritikus szemmel a darabról:

"Kérem, ne háborodjanak föl, ne zárják el a készüléküket, amikor a színpadon nemigen hallható trágár kifejezéseket használnak a szereplők. Nem mindegyikük, csak azok, akik pislákoló, csökött érzéseiket szókincs híján így próbálják kifejezni. A legújabbkori magyar dráma kimagasló művével egy nagyszerű előadással lehetnek gazdagabbak a türelmes és toleráns nézők. A kopott, düledező körgangos pesti bérház szürke, szomorú lakóinak kicsinyes életével ezernyi színt tud megmutatni Spiró: Keserűt, kétségbeesettet, csöndeset és harsányan nevettetőt, szépet és rútat, és mélységesen együttérző emberit. A Vénasszony és a Srác felemelő tragédiája igazi színházi élmény ? Zsámbéki Gábor kiváló rendezésének, a nagyszerű színészi alakításoknak, elsősorban a felejthetetlen Gobbi Hildának köszönhetően, aki ezzel a csodálatos alakítással búcsúzott a színpadtól és egy kicsit már az élettől." (Virág Katalin)

 

gobbi csirkefej

 

Gobbi Hilda

 

„Csirkefej” a Katonában
(Gobbi Hilda és az utolsó szerep)
2013. április 12. péntek 15 óra
Bajor Gizi Színészmúzeum
XII.k. Stromfeld Aurél u. 16.

süti beállítások módosítása