Teltházas előadások és teli tányérok - Ukrajnában az Operett

130 km, 25 km/órás sebességgel, több mint öt óra alatt. Ennyi ideig utazott az Operettszínház társulata Lembergből Ivano-Frankivszkba a rossz minőségű, kátyús utak miatt. A turné harmadik, sikeres előadása azonban kárpótolta a művészeket a kellemetlenségért. Az ukrajnai fellépésekről, a turné hangulatáról és a gasztronómiai élményekről ezúttal Kállay Bori mesélt, akit az Ivano-Frankivszk és Csernovci közti úton, a buszon értünk el.

Az Operettszínház nyugat- ukrajnai turnéja egyfajta kultúrdiplomáciai küldetés is, amelyen állami vezetők is részt vesznek. Lembergben például L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke is ott ült a nézőtéren, aki találkozott és megbeszéléseket folytatott a helyi kormányzóval is. A tegnap esti Csárdáskirálynő előadást pedig Magyar Levente, külügyi helyettes államtitkár nézte meg Ivano-Frankivszkban. Ezért is kíséri minden úton az Operettszínház autóbuszait egy diplomáciai felvezető autó, a városok határától pedig rendőri kísérettel jut el a társulat az adott fellépés helyszínére.
operett ukrajna2
„Éppen Ivano-Frankivszkból utazunk Csernovci felé. Ezen a szakaszon meglepően jók az utak az eddigiekhez képest "– mondta Kállay Bori, aki elárulta, egy ilyen külföldi turné alkalmával minimális a szabadidejük, nem nagyon van alkalmuk arra, hogy jobban megismerjék a várost, ahol éppen fellépnek. „Nagyon szoros a napirendünk: napközben próbálunk, este fellépünk, a mostani turnén pedig minden előadást fogadás követ, másnap felszállunk a buszra és utazunk a következő helyszínre, így sajnos várost nézni nem nagyon van időnk. Csak útközben a buszról ismerkedünk a tájjal, ami azon az úton, ahol épen most haladunk, Ivano-Frankivsz és Csernovci között, gyönyörű” – árulta el a művésznő, aki igyekszik kihasználni, hogy hosszabb ideig lehet együtt a munkatársaival, akikkel otthon esetleg csak a színházban, munka közben találkozik. „Egy ilyen külföldi turné alkalmával, a kollégákkal is jobban megismerjük egymást, hiszen össze vagyunk zárva. Nekem, aki nem vagyok az Operettszínház állandó tagja, külön boldogság, hogy jobban megismerhetem a partnereimet, azokat, akikkel együtt játszom, dolgozom” - mesélte Kállay Bori, aki a szerint az ukrajnai fellépések nagyon jó hangulatúak, a közönség pedig hozzáértő.


csárdáskirálynő ungvár3
„Tegnap este egy 800 személyes színházban játszottunk, de annyian szerették volna látni A Csárdáskirálynőt, hogy végül 1100-an ültek a nézőtéren. Vasárnap este, Ivano-Frankivszkban, gyakorlatilag minden szám után megállt az előadás, mert a tapstól képtelenek voltunk folytatni. Ilyen reakció a közönség részéről egy otthoni előadás alkalmával nemigen fordul elő” – véli az Anhilte-t alakító színésznő. „Annak ellenére tapsolt a közönség minden jelenet után, hogy a tegnap esti előadáson más feliratozó gépünk volt, más szöveggel, mint Lembergben, ezért azt gondoltuk, hogy nem jönnek át a viccek, úgy ahogyan kéne, de tévedtünk”– avatott be Kállay Bori egy-két technikai részletbe, de hozzátette, hogy a színészek által betanult néhány ukrán mondat, mindig biztos siker. „Talán többet kéne a hallgatóznia Anhilte  – mondja nekem ukránul, a Leopold Máriát, vagyis a herceget alakító Marik Péter. Erre én azt válaszolom, szintén ukránul: Aki nálam többet hallgatózik Leopold Mária, az kém az oroszoknál.  Ezután a két mondat után, mindig leáll az előadás, és tombol a közönség, de gyakorlatilag minden mondat után tapsolnak” – mesélte a művésznő, aki hozzátette eddig mindhárom előadásuk teltházas volt, és ha a helyi nevezetességekre nem is jut idejük a fellépések között, az ukrán gasztronómiával van lehetőségük ismerkedni.

csárdáskirálynő ivan-fran

 

„A fogadtatásunkól és az ellátásunkról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Az előadás utáni fogadásokon vagy az étkezések alkalmával pedig legalább a helyi ételspecialitásokat megkóstolhatjuk” – mondta a művésznő. Megtudtuk, hogy a kapor és a cékla dominál az ukrán konyhában, és reggelire is felszolgálnak olyan ételeket, ami egy déli főétkezésnél is megállná a helyét. „Eddig minden fellépést követően állófogadással vártak bennünket, tegnap este viszont egy nagyon elegáns, ültetett gálavacsorán vettünk részt, amelyet az ivano- frankivszki kormányzó adott a tiszteletünkre. Öt fogást szolgáltak fel, nagyon finom helyi specialitásokat, rengeteg halléleségget” – árulta el Kállay Bori, hogyan zárult a tegnap este.

Az Operettszínház társulatára és A Csárdáskirálynőre még egy előadás vár, kedd este Csernovciban.

Tudósított: Kodova Michaela / Színház.hu

 

süti beállítások módosítása