Levél a vakokról - Helen Keller emlékműsor a debreceni színházban

Levél a vakokról azoknak, akik látnak címmel Helen Keller emlékműsorra kerül sor április 10-én a debreceni Horváth Árpád Stúdiószínházban, a Látássérültek Irodalmi Baráti Körének előadásában.

Helen Keller (1880–1968) amerikai író, aktivista siket, vak, ráadásul néma is volt, az első ilyen diák, aki főiskolai diplomát szerzett. Születésének 125. évfordulója alkalmából született egy emlékműsor Keller életútjából a debreceni Rózsa Dezső kezdeményezésére, valamint a Helen Keller nevét viselő debreceni támogató szolgálat vezetője, Holba Andrea szerkesztésében. Az életrajzi regényből, valamint vak és gyengén látó költők, írók antológiájából és egyéb forrásokból összeállított irodalmi, zenés emlékműsort mindazoknak ajánljuk, akikben van valamilyen affinitás a sérült emberek iránt. Az előadás ingyenes, regisztáció szükséges.

 

helen keller 1904

 

Rózsa Dezső ötletgazda az előadásról:


Sokáig, nagyon sokáig nem is tudtam, hogy ki az a Helen Keller. Honnan is tudhattam volna, hiszen tanáraink, akik különben nagyon jó gyógypedagógusok voltak, még elvétve sem említették a nevét. Talán 16 éves lehettem, amikor hallottam, hogy eltávozott körünkből az a nő, aki siket, vak és ráadásul néma is volt. Akkor hallottam róla először. Volt, aki hihetetlenül nagyra értékelte azt az életművet, amit véghez vitt, hiszen az első volt azok között, akik olyan teljesítményt nyújtottak, hogy a világ is felfigyelt rá. Voltak olyanok is, akik viszont féltek attól a teljesítménytől, amit Ő példaként állított a fogyatékos emberek elé. Aztán hosszú évek csendje következett.


Eltelt majdnem harminc év, amikor dr. Szabó Miklós, a kiemelten közhasznú Fehér Bot alapítvány vezetője keresett meg azzal a kéréssel, hogy születésének 125. évfordulója alkalmából csináljunk egy emlékműsort Helen Keller életútjából. ...Hát mit ne mondjak, csábított a feladat, s egyben meg is rettentet, hiszen alig tudtam róla valamit. Segítségemre sietett az akkor már az ő nevét viselő Debrecenben működő támogató szolgálat vezetője Holba Andrea. Ő volt az, aki az életrajzi regényből, s a vak és gyengén látó költők és írók antológiájából és még más forrásokból összeállította azt az irodalmi, zenés emlékműsort, amit ajánlok megtekintésre mindazoknak, akikben van valamilyen affinitás a sérült emberek irányába.
Számomra hihetetlen kihívást jelentett összeszedni azon sorstársaimat, akiknek a hangján el tudtam képzelni a különböző irodalmi alkotások interpretálását. A mérce nagyon magasra állítódott. Most már nyugodt szívvel mondhatom, hogy ez az összeállítás nem csak a saját köreinkben állja meg a helyét, de nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az ország bármely területén, látó közönség előtt is irodalmi értéket képvisel. Azok, akik résztvevői ennek az összeállításnak látássérültek, s egyben hallássérültek is. Az előadott művek sorstárs, s nem csak látássérült sorstárs szerzők műveiből áll, dicsérve Holba Andrea kiváló munkáját.

 

Az irodalmi összeállítás résztvevői:

Helen Keller: Nagy Tünde

Közreműködnek: Geriné Jóna Ilona, Horváth Istvánné, Lakó Sándor, Donkó Jenő, Rózsa Dezső
Az irodalmi műsort szerkesztette: Holba Andrea
Az előadás ingyenes – regisztráció szükséges: 52/413-565 vagy szervezes@csokonaiszinhaz.hu

Április 10., 18 óra, Horváth Árpád Stúdiószínház, Debrecen

süti beállítások módosítása