Rátóti Zoltán: "A sokszínűséget kell biztosítanunk"

Rátóti Zoltánnal, a kaposvári Csiky Gergely színház igazgatójával készített interjút a Kisalföld. Lapszemle.

A Kisalföld cikkéből:


Rátóti Zoltán március 27-én, a Színházi Világnapon vehette át a Vámos László-díjat. Arról, mit jelent számára az elismerés a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójaként és színészként, elmondta: "A díj névadója nagyszerű színházcsináló, társulatot vezetett és szervezett a rendezés mellett. Hízelgő, hogy a szakmai kuratóriumtól igazgatóként vehettem át a díjat, nem csak színészként" - mondta Rátóti Zoltán.
A kaposvári igazgatót arról is kérdezték, mit jelent egy vidéki teátrumnak részt venni a POSZT-on. "Mivel ez az egyik legrangosabb színházi esemény mindenkinek, a fővárosi társulatoknak is tét és rang megjelenni a POSZT-on. A kaposvári teátrum évek óta nem állt színpadra a szemlén, így öröm újra a versenyprogramban szerepelni. A Vaknyugatot nagyszerű darabnak tartom, mert világokat ütköztet. Konfliktus épül a nem hívők és a küldetésében folyamatosan kételkedő egyházfi közé" - fogalmazott Rátóti Zoltán.

 

ratoti zoltanFotó: Hektor


"Vidéken gyakran egy-egy teátrumba tudunk elmenni, míg a fővárosban több intézmény áll rendelkezésre, több stílust képviselve. Egy vidéki színháznak egyszerre kell szórakoztatni, elgondolkodtatni, mialatt megpróbál kinevelni egy színházkedvelő fiatal generációt. De minden igazgató szembesül ezzel a problémával. Annyi inger éri a fiatalokat, hogy nehéz szinten tartani az érdeklődésüket. Kérdés, hogy otthonról milyen családi mintákat hoznak: ahol a szülők is többet járnak színházba, ott könnyebb a dolgunk. A sokszínűséget kell a teátrumban biztosítanunk. Különleges, de nehéz feladat ez. Jelen pillanatban különböző szerzőkkel és műfajokkal próbálkozunk, hogy mindenki számára érdekessé tegyük a színházat" - számolt be a direktor.

A teljes interjú a Kisalföldben olvasható.

süti beállítások módosítása