Színházmegnyitóra készül Linz - Philip Glass ír operát

Ausztria legnagyobbjaival kíván versenyre kelni Linz városának új, nagyszabású művészeti intézménye, a csütörtökön átadásra kerülő Musiktheater.

A Musiktheater opera-, zenés színházi és kisebb stúdióelőadásoknak egyaránt otthont ad majd, és saját meghatározása szerint "mindenki színháza" kíván lenni. Josef Pühringer tartományi kormányfő reményei szerint ezzel a színházzal a Duna menti város és Felső-Ausztria tartomány "egy magasabb súlycsoportba" kerül a kultúra terén.
A "mindenki színházának" szellemiségéhez igazodik a csütörtöki nagyszabású megnyitó ünnepség is, amelyben összesen 250 fellépő, valamint zenész közreműködik. A műsort az ezer meghívott vendég mellett a szomszédos parkban szabadtéri közvetítés révén minden érdeklődő figyelemmel kísérheti.
A műsor része a katalán La Fura dels Baus társulat látványos, akrobatikus elemekkel tarkított szabadtéri előadása. A Wagner Parsifaljának témájára készült koreográfiát részben száz méter magasban adják elő a fellépők. Az előadás ezen kívül még két alkalommal - szombaton és vasárnap - látható Linzben.

 

musiktheater linz

 

A megnyitóhoz kapcsolódik egy ősbemutató is. Peter Handke osztrák író Spuren der Verirrten (Az eltévedettek nyomai) című színművéből Philip Glass írt operát. A darabot pénteken, a linzi Bruckner zenekar közreműködésével mutatják be.
A 2003-ban megnyílt Lentos kortárs művészeti múzeum és a 2009-ben kibővített Schlossmuseum után a Musiktheater a város legutóbbi nagy kulturális beruházása.
Az ezerkétszáz néző befogadására alkalmas épület négy éven át épült és 180 millió euróba került. A terveket Terry Pawson londoni építész irodája készítette. A folyosókat és az előtereket Martin Klima "hangzó szobrai", az áttetsző anyagokkal dolgozó Klaus Pinter két emelet között lebegő alkotása és a linzi Ars Electronica fesztiválra készült interaktív zenei ismeretterjesztő eszközök népesítik be.
Az intézménytől a környező városnegyed felértékelődését, felélénkülését is várják.
A beruházás nem volt vitáktól mentes. Még 2000-ben ellenzéki kezdeményezésre véleménynyilvánító helyi népszavazást tartottak, amelyen a résztvevők 60 százaléka ellenezte az opera megépítését.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása