A Magyar Költészet Napja Londonban is!

József Attilát, és a Költészet Napját ünneplik Londonban brit költők részvételével csütörtökön a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében.

Az irodalmi est megálmodója Tibor Fischer magyar születésű angol író, és az ő ötlete nyomán az intézet online antológiát állított össze "Inspired by Hungarian poetry - British poets in conversation with Attila József" (Ihlet a magyar költészetből - brit költők párbeszédben József Attilával) címmel. A publikációt a londoni Danubius Hotel Regents Park előadótermében mutatják be. A gálaesten ebből az antológiából tartanak felolvasást brit költők, a házigazda George Szirtes lesz, József Attiláról Gömöri György mond rövid bevezetőt. 
A magyar intézet januárban brit költőket kért fel arra, hogy József Attila verseire reflektáljanak egy-egy új verssel. A felhívásra 16 poéta írt verset József Attila angol nyelven megjelent költeményei nyomán, nevezetesen Derek Adams, Polly Clark, Antony Dunn, Jacqueline Gabbitas, Gömöri György, Wayne Holloway-Smith, Lehóczky Ágnes, Tim Liardet, John McAuliffe, John Mole, Clare Pollard, Sam Riviere, Carol Rumens, Fiona Sampson, George Szirtes és Tom Warner.

 

london


Az antológiához George Szirtes írta a bevezetőt, amelyben ismerteti József Attila élettörténetét, valamint azokat a hatásokat, amelyek alakították a költő munkásságát. Szirtes kontextusba helyezte a magyar költőt azzal, hogy John Davidsonhoz és Louis MacNiece-hez hasonlította őt, ezzel is éreztetve, hogy mennyire nehéz fordításokban visszaadni József Attila költészeti stílusát, nyelvezetét, képi világát.
József Attila angol fordítói között szerepel a neves skót költő, Edwin Morgan, továbbá John Bátki, Peter Hargitai, Zsuzsanna Ozsvath, Peter Zollman és George Szirtes.
A Danubius Hotel Regents Parkban tartott est után a londoni intézet magyaros vacsorával köszöni meg a brit költőknek részvételüket a József Attila költészeti programban - olvasható a londoni magyar intézetnek az MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása