Nemzetközi pályázaton keres új intendánst a Scala

A milánói operaház úgy döntött, első alkalommal nemzetközi pályázaton keres új intendánst, aki Stephane Lissner helyét veszi át 2015-től.

Olasz sajtóbeszámolók szerint az ötletet Giuliano Pisapia milánói polgármester, a La Scala Alapítvány elnöke vetette fel.
Az újságok megjegyezték, hogy a nyitott intendánsi pályázat újdonságnak számít a milánói operaház történetében. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a Scala kereste meg a szakmában ismert neveket és kérte fel őket az állás betöltésére.
A pályázat részletei még nem ismertek. A lapok annyit tudtak meg, hogy az új intendáns kevesebbet fog keresni elődjénél a Scalánál is meghirdetett takarékosság jegyében.
Az új intendáns júliustól kezdi el munkáját Lissner mellett, aki két év múlva távozik a párizsi opera igazgatói helyére. Lissner 2005 óta vezeti a Scalát.

 

 

La-Scala
Talán csak a 19. században volt rá precedens, hogy az az impresszárió kapta meg a Scalát, aki a legtöbbet fizetett érte az akkori királyi kasszába - írta a Corriere della Sera.
A milánói napilap hozzátette, a nyílt pályázat veszélye az, hogy "túl sokan vagy túl kevesen jelentkeznek, és ha nem lesz közöttük megfelelő jelölt, akkor utána úgyis felkérésre kell találni valakit".
A Corriere a Bocconi milánói egyetem felmérését idézte, mely szerint a Scala a mai napig a milánói gazdaság egyik pillérének számít: az operaházba befektetett minden egyes euró ennek majdnem háromszorosát "termeli" azzal a munkával, amelyet a színház ad többek között a beszállítóinak.

süti beállítások módosítása