Haikuk - Jeles András rendezett vizsgaelőadást

Az SZFE negyedéves színművész osztályának vizsgaelőadására kerül sor április 20-án az Ódry Színpadon, Jeles András rendezésében. Osztályvezető tanár: Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor.

Jeles András rendező a bemutatóról:

„A negyedéves színészekkel – a Kaposvárott elkezdett „kreativitási gyakorlatok” folytatásaként – haikuk dramatizálását, szcenírozását tűztem ki célul. 
A haiku – kissé hozzávetőlegesen és szakszerűtlenül szólva – a tao fennhatósága alatt álló kozmoszban felbukkanó esendőnek, emberi értelemben törékenynek és töredékesnek a költői ábrázolása. De – ahogyan én látom –, elsődlegesen nem ’líra’, nem a szépséget célozza, hanem felismerésre, egy bizonyos alkalomszerű tudásra, megvilágosodásra vár, illetve azt közvetíti. A haikuban mindig felvillan egy világmindenség, felvillan és soha vissza nem tér: mint emlék kísérti a befogadót.
Mármost e felületes leírásból is látszik, hogy egy efféle anyag ’dramatizálássa1’való szcenírozása istenkísértés, vagy – egyszerűbben szólva –: nagy koncentrációt és a teljes személyiséget mozgósító feladvány. Viszont első ránézésre is megmutatkozik egy kivételes sajátossága, az, hogy nem zavarnak be – minthogy ez a folyamat előzmény nélküli – a konvenciók. (Sem a szemléleti, sem az ún. szakmai konvenciók.)
Én úgy látom, hogy a haikuban felvillanó ’világmindenség’ (és persze az abban megmutatkozó emberi és esendő) közvetlenül nem fordítható le a teatralitás nyelvére, a színésznek minden alkalommal rá kell találni arra a formanyelvre, amely ezeket a szenzációkat és különleges tartalmakat közvetíteni képes. Ezt követően pedig, a színésznek vállalnia kell, hogy eszközeiben alkalmassá teszi magát arra, hogy hiteles megszólaltatója legyen ugyanezeknek a szenzációknak.” (Jeles András)

 

ódry padlás

 

Haikuk
A IV. éves színművész osztály vizsgaelőadása 
Szereplők:
Bán Bálint
Bárnai Péter
Fehér László
Kerkay Rita
Kádár Lilla
Király Dániel
Kurta Niké
Ostorházi Bernadett
Viktor Balázs
Rendezőasszisztens: Zsirai Viktória
Rendező: Jeles András 
Osztályvezető tanár: Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor
Bemutató: 2013. április 20. (Padlás) 19 óra
Ódry Színpad

süti beállítások módosítása