Makranczi Zalán nyílt levele Perjés Jánosnak

A Spirit Színház nemrég bejelentette, leváltja Mizantróp című előadásának főszereplőit, Szinetár Dórát és Makranczi Zalánt. Az alábbiakban Makranczi Zalán és a produkcióból kiváló társainak levelét olvashatják, melyet Perjés Jánosnak, a színház vezetőjének címeztek.

Kedves Perjés János,

Sokadikra futok neki ennek a levélnek. Próbálok minél objektívebben és világosabban fogalmazni. Ugyanis mélységesen fölháborítanak az elmúlt napok eseményei. Ahogy közvetlenül engem, közvetetten a Mizantróp stábját lejáratod. Értem ezalatt, hogy bizonyos szereplők a Spirit Színház honlapjáról értesülnek róla, hogy nem kívánsz többé velük dolgozni, mások ( mint például én is) jeleztük, hogy nem szeretnénk Veled dolgozni új Spirit Színházas produkcióban, ám a futó darabokról tárgyalhatunk, amire Te úgy reagáltál: " -Szívemből beszéltek." Ehhez képest sem a telefonjainkra, sem az Smseinkre, sem az email-jeinkre hosszasan nem reagáltál. Majd egy rövid üzenetben kérted, hogy hagyjalak. Ezek után különböző újságokban olvastam, hogy milyen lehetetlen " feltételeim" vannak és ezért a Spirit Színház társulatának nevében nem kívánod folytatni velem a munkát. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor Bori Tamás ( a Mizantróp rendezője) 10 nappal ezelőtt megírta neked, hogy minden jogot megvon Tőled és a Spirit Színháztól- ezt a teljes Mizantróp stáb megkapta, erre válaszul,  törölted őt a honlapról az alkotók sorából, majd lenyilatkoztad, hogy új szereposztással megy tovább az előadás. ( valamint a Tamás nevével fémjelzett többi előadás is) .

Sorozatos inkorrekt megnyilvánulásaid kényszerítenek a következőkre:

Íme Bori Tamás hozzád intézett levele:   ( Tamás engedélyével)

„Kedves János!

A Spirit Színház, azon belül is a Mizantróp c. előadás kapcsán kialakult mizériához hozzá kell szólnom – már csak az érintettség okán is.
Legjobb tudomásom szerint soha nem bántottalak meg, nem csaptalak be. Viszont természetesen, mint minden alkotó közösség életében, nálunk is előfordultak problémák, ezeket is igyekeztem korrekten intézni. És mindig az adott emberrel. Szemtől szemben.
Tudod, hiszen a jelen helyzetet is próbáltam veled megbeszélni, megoldani. Őszintén – de ezek szerint sikertelenül. A hadsereg-gyűjtésben, összeesküvés-elmélet gyártásban eddig sem vettem részt, ezután sem fogok.

Amit tényszerűen tettem: a Spirit égisze alatt megrendeztem három (jó, a Szeretetkönyv előkészítésében nem vettem részt, tehát két és fél) előadást, zenei vezetője voltam egy negyediknek (meg másik kettőnek is, amiket színészként, vagy rendezőként is jegyeztem), főszereplője egy ötödiknek. Egyik rendezésért sem kértem (és nem is kaptam) egyetlen fillért sem. Fontosnak gondoltam az ügyet. Ráadásként elkészítettem a Popper hangos könyvet, a „Fiú a tükörben” és a „Vamp” stúdiófelvételeit, valamint a teljes Mizantróp lemezt és a színház elmúlt másfél évének szinte összes televíziós, netes és rádió promóit, plakátjait.

Realista vagyok az előadások eladhatóságát illetően, de a Spiritben valami egészen rosszul működött szervezés terén. És valahogy kicsinyes, személyeskedő éle lett sok mindennek. Ahogy a nyár végi megbeszéléskor mondtad „ez egy gazdasági vállalkozás, ami a tiéd”. Csakhogy egy ilyen „profi konstrukcióban” az emberek nem ingyen, pláne nem szerződés nélkül szoktak rendezni. Ugye?(...)

Az ezt követő napokban többször beszéltünk és kétszer személyesen is találkoztunk. Akkor elmondtam neked a miérteket, meg a feltételeimet a futó darabok tovább játszását illetően. Elmondtam neked a véleményemet, hogy nem bújhat a színész-János (...) a producer-János háta mögé. Nem mások előtt, hanem neked. Meg hogy a Mizantróp (mint szellemi alkotás) a vállalkozással ellentétben semmiképp sem a te egyedüli tulajdonod. Igazat adtál. A következő találkozónkon megkérdeztél, mit szólnék Alceste szerepében Kőszegi Ákoshoz. Mondtam, hogy rossz ötlet. Nem Ákos képességei miatt, hiszen remek színész, nagyon jól ismerem, évekig együtt játszottunk Kecskeméten. De egészen mást jelent színpadon (...). Kötötted az ebet a karóhoz (miközben Ákossal már megbeszélted a dolgot) én pedig jeleztem, hogy ezt így nem. . Kértem, hogy ne lépj semmit, egyeztessünk négyesben (Zalán, Dóri, te, én). Megígérted. Majd másnap egy (személyeskedéstől sem mentes) e-mailben lemondtad. Aztán megláttam az interneten az új szereposztást. A határozott ellenvéleményem ellenére. János, ilyet velem még soha, sehol nem tettek. A lépés minden morált nélkülöző, szakmaiatlan és felháborító.

Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy ezt nem hagyom.
Közben jöttek a hírek, hogy sorban kiszálltak a többiek is. A (fél évvel ezelőtti) bemutató szereposztásából Gábor, te, Helga és Rezső maradtatok. A többiek (engem is beleértve) a színház honlapjáról is eltűntek.
Miközben épp főpróbahetem van, két másik darabot készítünk elő és dolgozom egy negyediken.
Majd tegnap (próba közben) telefonon értesültem, hogy elárverezed a Mizantróp díszlet kerékpárjait.

János, az én értelmezésemben ez nem egészen a szellemiség szem előtt tartása…
Írtam neked, de nem reagáltál. Semmit.
Mint az egyik e-mailben írtad „kemény döntéseket kell hoznod”.
Most én is erre kényszerülök.
Gondolom, papírok nélkül sem fogod letagadni a Spirit-ben végzett dramaturgi, átdolgozói, zenei vezetői, színészi, rendezői munkáimat.
Én pedig ezennel minden szellemi, alkotói jogomat megvonom tőled és a Spirit Színháztól.
Tehát, ha eladod a bicikliket, engem már csak „az eredeti előadás rendezője”-ként szerepeltetsz, attól az én ötleteim az én ötleteim maradnak. És nem engedem meg a használatukat.
Beleértve hogy azok a dalok, olyan húzással és hangszereléssel hangzanak el, amilyenben, a koncepciót, a húzásokat, a díszletet, a jelmezeket (amiket Árva Nóri az én ötleteim alapján alkotott meg). Természetesen mindez nem csak a Mizantróp c. előadásra értendő! Minden futó Spirites előadásomra.

(...)

Jelen levelet megküldöm egy színházjogásznak, valamint a teljes Mizantróp stábnak.
Sajnos nincs más választásom.


Bori Tamás

Ezek miatt kérjük immár sokadszor, hogy felejtsük el egymást, amennyire lehet ezek után csendben és békében. Vedd tudomásul Bori Tamás döntését. Ne nyilatkozz a valóságot erősen más színben feltüntető dolgokat. Utóljára kérjük. Reméljük ez elől már nem csukod be a füled. Nem szeretnénk a bírósághoz fordulni, de ha rákényszerítesz minket, becsületsértés és szerzői jog sértés miatt, megtesszük.
A fenti nyílt levelet a jövőben, semmilyen formában nem kívánjuk kommentálni.

A Spirit Színházból és a Mizantróp című előadásból kiváló alkotók:

Bori Tamás      Rendező

Gáspár Kata    Èliante

Kathy Antal      Dob

Makranczi Zalán   Alceste

Szabó Ádám      Clitandre

Szabó Viktor      Acaste

Szendy Szilvi       Èliante

Széplaky Géza    Du Bois

Szinetár Dóra     Celimène

süti beállítások módosítása